Kjære ungdom i Ringerike.

Jeg vet at det er mange av oss som i disse dager gråter og gruer seg til eksamen om et par dager. La oss se bort fra det akkurat i dag, og snakke om hvor heldige vi er som bor i Norge. I dag er det selveste grunnlovsdagen, og det feires over alt. Vi norske ungdommer har så mange privilegier, som vi glemmer når vi feller tårer for stress på skolen.

Vi glemmer ytringsfriheten vi har, når vi klager over alt politikerne bestemmer, uten at flertallet av oss engasjerer seg og ytrer sin egen mening. Vi er mange som skjemmes bort av dyre telefoner, merkeklær laget på luselønn, og ferieturer andre bare drømmer om. Det er utallige ting vi ungdommer glemmer at ikke er selvfølger for resten av verden.

I 1833 holdt forfatteren Henrik Wergeland den første 17. mai-talen, han jobbet for at dagen i dag skulle bli en festdag. Dagen i dag er en festdag for barn, ungdom, voksne og eldre. Dagen i dag er kledd i masse norske flagg, nydelige bunader, barnetog over hele landet, lange russetog og høy korpsmusikk. Alt og alle er en del av Norge og 17. mai.

Norge er stadig i utvikling, men grunnloven forblir. Siden 1814 har Norge blitt et flerkulturelt samfunn, som er et hjem for enormt mange mennesker av flere nasjoner og etniske bakgrunner. Vi som et land er et fritt samfunn.

Vi steller oss bak at retten til å elske den man vil, og feirer Pride flere steder. Du kan tro på Allah, Gud, alt eller ingenting, fordi religionsfrihet er noe vi også har. Et slikt åpent samfunn er det mange som leter etter, og vi har det allerede.

Dag ut, og dag inn bruker vi ungdommer mange timer på sosiale medier. Vi legger ut de gode vinklene av oss selv på Instagram, og klager over livet på privat Snapchat story.

Selv er jeg blant dem som bruker altfor mye tid på å dokumentere livet mitt på sosiale medier. I stedet for å leve livet i øyeblikket, ser jeg tilbake på det gjennom bilder, og videoer. Det er slik flere av oss ungdommer har valgt å leve nå til dags. Likevel kan vi ikke bare svartmale sosiale medier. Sosiale medier hjelper oss til å holde kontakten med dem som bor langt unna, vi blir oppdatert på nyhetsbilde, og vi ler godt av humorvideoer.

I dag er det mange slitne russ rundt om her i Ringerike, og generelt i Norge. De har fått barn til å smile, ved å gi dem russekort. De har sammen feiret at de snart er ferdig med videregående.

Generaliseringen av russ i mediene er negativ, men det er mange av dem som ikke har gjort noe galt. Russetiden er noe helt spesielt, som er et fenomen bare i Norge. La de få ha det gøy, uten å la et fåtall ødelegge for russ i helhet. Vi må sammen ta vare på de norske tradisjonene, og russen er en del av tradisjonene rundt 17. mai.

Så kjære ungdom i Ringerike. Gratulerer med dagen til dere alle. Vi står sammen som generasjon prestasjon. Sammen gråter vi over eksamen og bruker mange timer på sosiale medier. Sammen har vi mange privilegier, vi feirer frihet sammen, fester i russetiden, og veiver med det norske flagget på dagen det skal flagges.

Vi er en generasjon som må ytre våre meninger oftere, og høyere. Vi er Norge sine «neste menn». Gratulerer til oss, som skal videre ta vare på Norge i mange år fremover.