Annonsørinnhold i samarbeid med Vik Elektriske AS

Hva er dette?

 
 

Fortsatt spenning i hverdagen etter 25 år

I 1993 bestemte Kai Hoddevik seg for å bli sin egen lykkes smed. Han var riktignok elektriker, men tenkte at tiden var inne til å satse for fullt på sin egen bedrift. 25 år etter oppstarten, opplever den lille bedriften i Hole fortsatt mye spenning i hverdagen. Ikke bare er de oppdaterte på de siste nyhetene – de er også den første mange ringer når de har mer eller mindre akutte behov.

Annonsørinnhold i samarbeid med Vik Elektriske AS

Vik Elektriske AS

Kai Hoddevik har jobbet som elektriker helt siden 1977. Da begynte han som læregutt hos elektrobedriften Alf Helgesen NEBB, for å bli Elektriker gruppe L.

Etter 12 år i firmaet som da het ABB, begynte han som bedriftslektriker hos Ringerike sykehus. Her fikk han kun tre måneders engasjement om gangen. Etter avlagt installatørprøve før jul i 1992, bestemte han seg for å starte for seg selv.

– Da jeg ikke fikk fast jobb på Ringerike sykehus, tenkte jeg like gjerne kunne bli min egen lykkes smed og begynne for meg selv, sier Kai Hoddevik.

I 2018 feirer Vik Elektriske 25 år i elektrobransjen.

Bedriften har i dag fem medarbeidere. Disse er fordelt på to montører, to lærlinger og kona Liv Hoddevik – som gjør alt av regnskap, fakturering og annet kontorarbeid. Den ene av lærlingene, Hans Fekjær, skal ta fagbrevet nå i desember. Det betyr at bedriften får en ny montør.

– For oss er det utelukkende positivt å bruke lærlinger. Samarbeidet med Opplæringskontoret i Buskerud fungerer veldig bra. Vi blir fulgt opp i forhold til vårt ansvar som lærebedrift, og lærlingene blir fulgt opp i forhold til læreplanen, sier Hoddevik.

Han mener det er viktig å ta vare på dyktige fagfolk som ønsker å satse som elektriker.

– Det er veldig stort frafall, og snittalderen på elektriker er vel ikke mer enn rundt 30 år. Det er fordi mange bruker fagbrevet for å kunne gå videre til ingeniørstudier. Jeg har hatt lærlinger siden 1994, og skal ha det så lenge jeg driver, understreker Hoddevik. 

For Kai Hoddevik er hverdagen fylt med spenning. Den drevne elektrikeren har vært i bransjen siden 1977.

Viktig å følge med på utviklingen

For Kai Hoddevik er det viktig å alltid holde seg oppdatert på det siste i bransjen. Derfor er han ofte på messer, og sørger for å få god opplæring av leverandørene på de siste nyhetene. Bedriften er også medlem av Nelfo, som er den største bransjeorganisasjonen for elektrobedrifter i Norge. Da blir bedriften fulgt opp i forhold til krav om lovpålagte kurs i blant annet sikkerhet og førstehjelp.

– Det skjer så mye i bransjen og utviklingen går så fort at det nesten ikke er mulig å følge med på alt. Da er det bra å ha Nelfo og gode produktleverandører å støtte seg på, mener Hoddevik.

Stadig flere ting blir trådløst, og LED-belysning er i vinden som aldri før. Med et Smarthus er alt mulig. Vik Elektriske kan tilby alt du vil ha, men Kai Hoddevik mener mange er mer opptatt av å ha det nyeste heller enn å bruke det.

Setter du deg ordentlig inn i hvordan Smarthus og andre nye løsninger fungerer, vil du snart finne ut at det er både kostnadsbesparende og sikkert. Fra 1.januar 2018 det blant annet påbudt med programmerbare termostater på varmekabler.

– Det gjør at du kan programmere alt fra spesifikke dager til uker, hvor blant annet temperaturen senkes automatisk med 5-7 grader om natten, forteller Hoddevik.

– Installasjon av elbillader, hvis du ønsker 30A hurtiglader, krever en del omgjøringer av eksisterende opplegg. Det er viktig at du kontakter oss i god tid, slik at vi kan komme på befaring. Jeg hadde faktisk en nettopp en kunde som hadde kjøpt seg elbil, men ringte oss først i dag. Det er i seneste laget, påpeker Hoddevik.

Du kan også montere en føler i sikringsskap, som gjør at elbilen ikke lader på fullt hvis det ikke er behov. Har du planer om å kjøpe elbil, anbefaler Hoddevik at du kontakter Vik Elektriske før du går til innkjøp. 

Liv Hoddevik har full kontroll på det administrative arbeidet hos Vik Elektriske.

Ekspertens gode råd

Er du bevisst på strømforbruket ditt, kan du også spare penger. Kai Hoddevik vet råd!

– Har du montert gulvvarme, kan du redusere romtemperaturen med 2-3 grader. Det er også viktig å være bevisst på å ikke varme opp rom som sjelden eller aldri brukes. Da er det bedre å øke komforten i rommene du faktisk bruker. Utvendige varmekabler bør brukes med omhu. Det er mye billigere å måke selv, mener Hoddevik.

Hoddevik er også opptatt av sikkerhet. Det innebærer blant annet å bruke gode, trygge produkter.

– Det er viktig å ikke bruke skjøteledninger, men montere faste stikkontakter. Jeg vil heller ikke anbefale å kjøpe varmeovner og elektriske lysestaker på billigbutikker. Dette bør du kjøpe hos en autorisert installatør. Vi har det du trenger, sier Hoddevik.

Vik Elektriske utfører alt innen elektroinstallasjon, hovedsakelig for private huseiere. I tillegg samarbeider de med ulike lokale håndverkere og leverandører på ulike prosjekter – blant annet rørleggere, snekkere, varmepumpeleverandører og TV-installatører. De har også installert dataspredenett for Hole kommune.

– Vi er nok størst på de små oppdragene, for å si det sånn. Men har du et større prosjekt må du gjerne ta kontakt, oppfordrer Hoddevik. 

Kai Hoddeviks viktigste tips for å spare penger på strømregningen:

• Bruk varmekabler med programmerbar termostat, nattsenking
• Ikke varm opp rom du ikke bruker
• Hold dørene lukket på kalde årstider mellom rom som er i bruk og ikke

I løpet av mange år i bransjen, har Vik Elektriske fått mange faste kunder. Blant annet en lokal hønsebonde som har brukt dem fast på ulike serviceoppdrag i 20 år. Da stiller Kai Hoddevik og hans menn gladelig opp, uansett hva det må gjøres. Også når fôrmaskinen som mater hønene ikke fungerer.

– Vi fant ikke feilen med en gang, og høner må jo ha mat. Da måtte fire elektrikere fly rundt med bøtter og mate 7500 sultne høner. Høner er vanedyr, så når maten lå på gulvet og ikke i de vanlige beholderne, ble det stor ståhei i høneflokken. Det var litt av et syn for å si det sånn, ler Kai Hoddevik.

25 år etter den spede begynnelsen, lever Vik Elektriske fortsatt i beste velgående. De stiller opp nesten hva det måtte gjelde, og sørger for at alle elektriske installasjoner alltid fungerer som de skal. Slikt blir det varige kundeforhold av!

Vik Elektriske AS

• Etablert av Kai Hoddevik i 1993
• 25 år i 2018
• Har i dag fem ansatte
• Utfører alt innen elektroinstallasjon til private huseiere og næringsdrivende
• Godkjent lærebedrift og medlem av Nelfo

Del artikkelen på Facebook