BYGGMAGASINET

i Hønefoss 2020

Mode of transport, Automotive design, City car, Motor vehicle
Previous.png
Next.png

Vi sørger for frisk luft innendørs

Moderne bygg blir stadig tettere, og kravene til lavere energiforbruk blir strengere. Løsningen er gode ventilasjonsanlegg, og dét kan MT Klima på Ringerike.

Line, Green, Font, Text

ANNONSØRINNHOLD FRA

Tidligere luftet vi med en ventil på veggen, men i nye bygg holder det ikke å gløtte litt oppunder taket ved å nappe i ei snor.

Nye krav til byggteknikk, energi og inneklima gjør at husene våre blir gjort så tette som mulig med plast i vegger, og infrarøde målinger for å stadfeste hvor varmluft kan rømme ut i friluft.

For å sirkulere frisk luft blir ventilasjonsanleggene helt avgjørende, men også de må følges opp med service og vedlikehold hvis det skal være sunt og behagelig å puste innendørs.

– Fordelene med et godt inneklima er at folk, hus og næringsbygg blir i mye bedre form av at luften blir filtrert. Da blir det frisk og god luft. Mye av varmen blir gjenvunnet, faktisk så mye som 80-85 prosent av varmen, sier daglig leder Morten Øverby i MT Klima.

Software engineering

Det stilles strenge krav til ventilasjon, energiforbruk og inneklima i nye bygg. Da er det viktig med regelmessig service og vedlikehold av ventilasjonsanlegget for at det til enhver tid fungerer optimalt, mener serviceleder Henning Karlsrud i MT Klima.

Superlokale

Han påpeker at ventilasjonsanlegg nå er påkrevd i alle nye hus og leiligheter.

– Derfor er vi gjerne med fra starten og utvikler prosjektet med hovedentreprenør eller byggherre for å få dette mest mulig riktig, tilføyer Øverby.

Det går mye i montering av nye ventilasjonsanlegg og kjøling i nye og eksisterende bygg. Da påtar de seg alt fra A til Å, både prosjektering og montering. De jobber med eneboliger og store prosjekter, men ingen oppdrag er verken for store eller for små. For MT Klima er både privatkunder, næringskunder og offentlige kunder like viktige.

– Vi behandler alle likt, og vi er så profesjonelle som mulig, sier Øverby.

Han tror mange kunder bruker firmaet nettopp fordi de er lokale. Nær sagt superlokale.

– Av alle i firmaet bort 11 stykker på Ringerike, mens én bor oppe på Hadeland. Vi skatter til Ringerike alle mann, og pløyer penger tilbake inn i lokalsamfunnet vårt, sier Øverby.

Job

Filtrert luft og god varmegjenvinning gir et bedre inneklima. Det er bra for både bygget og menneskene som oppholder seg der, forteller daglig leder Morten Øverby.

Sponser idrett og kultur

Han forteller at firmaet prøver å være med å støtte opp lokalkultur og idrett også.

– Vi gjør oss synlige på den måten som sponsorer og bidragsytere inn mot viktige ting i lokalsamfunnet, forklarer den daglige lederen engasjert.

Nedslagsfeltet er i all hovedsak Ringerike, Hallingdalen, Valdres og Hadeland. Med mange faste kunder er vedlikehold og service også en stor del av hverdagen. Et ventilasjonsanlegg må vedlikeholdes på samme måte som en bil, cirka 1 til 2 ganger i året på boligventilasjon.

– Man må skifte filter, sjekke anlegget og kanskje feilsøke litt. Vi tar servicer på anlegg også om det har røket en kjøkkenhette, eller om det trengs deler eller reparasjon. Da er vi på plass senest i løpet av en ukes tid, forsikrer Øverby.

Montørbas Stig Ringsjø sjekker at luftgjenvinningen fungerer som den skal.

Lang erfaring

Han tok over som eneeier i 2018, men selskapet så dagens lys i 2013. I dag er de 12 ansatte fordelt på tre serviceteknikere, tre prosjektledere, én kontordame, og resten er montører.

– Nå er vi nettopp ferdig med Ringerike legevakt. Vi har mange store prosjekter som går samtidig for tiden. De ansatte har lang og god kompetanse i faget, i snitt mellom 20 og 40 års erfaring fra ventilasjon, sier Øverby.

De har også fokus på rekruttering av yngre generasjoner. Det er ikke noe lærlingordning med fagbrev i ventilasjonsfaget, men bedriften rekrutterer unge folk selv.

– Vi har hatt en flink, ung gutt hos oss her i to år. Han er 21 år nå, og på den måten får vi frem nye ansatte i det som er et yrke med store utviklingsmuligheter for den enkelte, sier Øverby.

Kontakt oss

Adresse
Tyrimyrveien 2, 3515 Hønefoss

Telefon: 32 10 97 00
E-post:  [email protected]

MT Klima AS

  • Etablert i 2013.
  • Daglig leder og eier er Morten Øverby.
  • Har i dag 12 ansatte.
  • Alt innen ventilasjon fra A til Å, prosjektering og montering.
  • Gjør også alle typer serviceoppdrag.
  • Montører med lang erfaring i faget, 20-40 års ansiennitet.
  • Jobber for både privatkunder, næringskunder og det offentlige