BYGGMAGASINET

i Hønefoss 2020

Blue-collar worker, Factory, Machine
Previous.png
Next.png

– Viktig å verne om slike bedrifter

Da Øystein Stokke skulle restaurere et stort våningshus fra 1730-tallet var Blyberg Sag & Høvleri gull verdt. Med paneler, kledning og listverk tilsvarende det originale bevares kulturarven på Øvreby Gård.

Logo, Line, Font, Red, Text

ANNONSØRINNHOLD FRA

– Fylkeskommunen var tydelige på at her var det krav om å kopiere detaljer etter gammelt uttrykk. Det skal se likt ut, og man får ikke kjøpt slike materialer lenger, forklarer Øystein Stokke.

Han har nå vært kunde hos Blyberg et års tid, og her har han bestilt alt han har trengt til restaureringen. Det innebærer kledning, panel og listverk.

– Det måtte være en ren kopi av originalen, og det måtte være god kvalitet i riktig tykkelse. Vi trengte et virke som ikke er hurtigvokst. Tettvokst gran som tåler vær og vind. Med høvlede overflater kreves beste kvalitet så det ikke blir flassing og vridning som kan ødelegge. Vi har fått virke fra Randsfjordområdet, og all kjerneved vender riktig vei – vi har ikke funnet ett bord ennå som er feil, skryter Stokke.

Wood

Blyberg Sag & Høvleri bruker tettvokst gran fra Randsfjordområdet i sin produksjon. Slikt blir det kvalitet av, mener daglig leder Per Aasen.

4500 løpemeter

Han har fått levert hele 4500 løpemeter med kledning. Hos Blyberg er det eier Per Aasen som både produserer, leverer og priser jobbene. Han kjenner prosessen til Stokke inn og ut, og det setter kunden pris på.

– Vi er meget fornøyd med service og produkter, og det at samme mann holder i det aller meste gjør det enkelt for oss som kunde.

Stokke opplevde marerittet i sommer da det ble brann i et annet bygg på tomta hvor de spesialbestilte materialene lå lagret. Blyberg har derfor måttet lage en del av materialene to ganger.

– De iverksatte produksjon i fellesferien for å klare å levere. Det er så viktig å ta vare på disse bedriftene, det er et lite nisjemarked - men et veldig viktig marked. Ikke mange som kan levere det han leverer, sier Stokke som mener leveransen holder høyere kvalitet enn det kjedene klarer.

Wood

Med spesialtilpasset høvelstål er det mulig å lage identisk kopi av originalen.

Vokst opp med trevirke

Nevnte Aasen synes det er hyggelig å drive med treverk, og han har vokst opp med sagbruk. – Faren min drev med trelast i mange år. Han hadde sagbruk og høvleri selv. Jeg trives med faget, forklarer Aasen.

At Stokke skryter synes han selvfølgelig er hyggelig, men Aasen er en sindig kar som beholder bena godt plantet på jorda.

– Kundene kommer til oss fordi de ikke får tak i det de trenger andre steder. Og de er vel fornøyde, for de kommer igjen. Vi prøver å lage materialer av det beste råstoffet vi får tak i. Da blir det litt dyrere enn det du får i butikken, men det blir god kvalitet – og kunden får akkurat det han vil ha, forklarer Aasen.

Gran og furu er tresortene de bruker, og for Aasen er det tilfredsstillende å se at det restaureres på gamlemåten.

– Det er viktig at man tar vare på sjelen i de gamle husene i stedet for å pusse opp med noe moderne greier. Da tar vi vare på kulturarven, sier han.

Wood
Lumber, Shelf, Wood
Wood

Skreddersyr ordre

Det kan snekker Tom Øiom Borgersen mye om. Han har siden 1984 jobbet med restaurering og spesialtilpassing, og er derfor mangeårig, fast kunde av Blyberg.

– Jeg er storfornøyd med service og varene. Her får du det du skal og vil ha. De skreddersyr etter ditt behov, og jeg har blant annet kjøpt mye spesialtilpasset kledning, sier Borgersen.

Blyberg Sag og Høvleri ble startet allerede i 1923 av familien Blyberg og har vært drevet av dem frem til Aasen tok over i 2011. Han har med seg en pensjonert høvelmester i firmaet.

– Vi tilbyr i all hovedsak listverk og paneler som ikke blir masseprodusert av kjedene. Vi kopierer det som de gamle snekkerne laget før i tiden. Ingen ordre er for liten, og ingen ordre er for stor, sier Aasen.

Kontakt oss

Adresse
Sagvegen 9, 3520 Jevnaker

Telefon: 61 31 10 79
E-post:  firmapost@kingsco.no

Se vår hjemmeside for mer informasjon
Følg oss på Facebook

Blyberg Sag & Høvleri AS

  • Eksistert siden 1923.
  • Drives i dag av Per Aasen.
  • Hjelper til med rehabilitering, restaurering og oppussing.
  • Vi er stolte over å levere Randsfjordlister og Slåttolister.
  • Vi har til enhver tid rundt 50 forskjellige profiler på lager.
  • Har ferdig verktøy til dobbelt så mange profiler.
  • Er du i et restaureringsprosjekt, sager du av en bit og tar med til oss.
  • Har du lang vei, kan du bare sende den i posten.
  • Vi lover å svare deg ganske raskt på om vi greier oppgaven.