Spørsmålet er altså hva Kraftriket kan og vil gjøre på kort og lang sikt for oss som kunder i det lokale næringslivet og husstandene.

Det er vi som betaler for virksomheten dere driver. Og da burde det være litt interessant for dere å høre hva vi ønsker.

Til nå har dere bedt oss spare, ha det kjølig og dunkelt i et land som ligger opp mot Nordpolen, men som har massevis av eget vann.

LES OGSÅ: Hva vil Kraftriket gjøre? | Øystein Hallre

Priser fra time til time

Dere ber oss skaffe en app og følge med på prisene fra time til time. Er det dette vi som næringsliv og husstander skal bruke livene våre på?

Det er en alvorlig strømkrise i Norge. Den har oppstått fordi strøm kjøpes og selges som en hvilken som helst vare hvor prisen reguleres av tilbud og etterspørsel. Slik har det vært siden den nye energiloven ble vedtatt i 1991.

Før det var strøm forvaltning, ikke forretning. Og det fungerte bra. Men fra desember 2021 fungerer ikke strøm som forretningsidé lenger.

Grunnen er at vår strøm er koplet til Europa, særlig Tyskland, med flere kabler, og vår strømpris styres med ett av energiprisene der nede.

Les også

Høye strømpriser – en krevende situasjon | May Britt Andersen

De er veldig høye. Og de kommer til å være veldig høye i mange år framover. En langvarig systemkrise, altså.

Må nasjonaliseres

Norge må derfor nasjonalisere strømproduksjonen fullt og helt. Utenlandskablene må kobles fra Sør-Norge. De kan eventuelt koples til havvindparkene våre i Nordsjøen.

Da kan vi tjene masse penger på den strømmen som produseres der. Men i Sør-Norge må strømproduksjonen føres ut av forretningstenkningen og over i forvaltningstenkningen.

Det burde kunne bli faste lave priser rundt 40 øre kWt. Jeg skjønner at Kraftriket vil at disse overordnede grepene løftes opp til styresmaktene. Det vil i alle fall ta ett år. Men fram til da – i denne alvorlige krisesituasjonen – er det ting Kraftriket kan gjøre.

I hvert fall kan Tokke kommune gi sine innbyggere fast strømpris (energipris) til 37 øre kWt (E24 28. okt. 2021) og Modalen kommune 16 øre kWt (VG 18.des 2021).

Hva vil Kraftriket bidra med overfor sitt næringsliv og sine husstander?

LES OGSÅ: Rødgrønn handlingslammelse | Morten Wold (Frp