Gå til sidens hovedinnhold

Vil kommunen bli utbygger?

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvordan kan Ringerike kommune vedta lavere boligpriser i Hønefoss sentrum? Det er et viktig spørsmål til ambisjonene i byplanen, som nå er til behandling.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har sett på annonserte boliger i sentrum nå i februar. 13 boliger ligger innenfor 1,5 kilometer radius fra sentrum. Ni av disse er leiligheter, to er rekkehus/flermannsboliger, og to er eneboliger. Den billigste boligen koster 2,6 millioner kroner, og den er på 78 kvadratmeter. Det gir en kvadratmeterpris på 32.000 kroner.

Leter du etter mest plass for pengene, må du kjøpe enebolig. Boligen med lavest kvadratmeterpris koster 2,9 millioner kroner, og da får du over 140 kvadratmeter å boltre deg på. Dette sier noe om hvor vi er i dag, og hva markedsprisen per kvadratmeter ligger på nå. Alle venter den skal gå opp.

LES OGSÅ:  Kirsten vil ha billigere boliger i sentrum: – Barnefamilier vil gi mer liv i byen

Krevende

Sett i sammenheng med prisnivå på det sentrale Østlandet er dette billig. Leiligheter ligger mellom 30 og 50.000 kroner per kvadratmeter, avhengig av alder og tilstand, mens de annonserte eneboligene, som er eldre, ligger på i overkant av 20.000 kroner per kvadratmeter.

I forslaget til ny byplan ligger det både gode og riktige intensjoner om å styre utviklingen av boligstruktur. Det er definitivt en fordel for en by at innbyggerne er i forskjellige livsfaser, men den krevende faktoren er markedspris. Kommunen kan ikke påvirke markedsprisen, hvis den selv ikke er en aktiv aktør. Å regulere byggingen av flere små leiligheter er et virkemiddel, men treffer du den ønskede målgruppen av barnefamilier med leiligheter på 30-40 kvadratmeter?

LES OGSÅ:  Nå vil de ha 12 etasjes høyhus i Hønefoss

Kan ikke påvirke

Byplanen må bygges på realistiske mål, ikke bare gode ambisjoner. Så langt sier byplanen at kommunen skal være en aktiv aktør gjennom å kjøpe boliger, men de skal gjøre det til markedspris. Vil det føre til vesentlig billigere boliger, eller at barnefamilier flytter til sentrum? Neppe.

Kommunen kan ikke påvirke markedspriser gjennom regulering av hva som skal bygges. De vil ikke kunne endre det faktum at nyere leiligheter i dag selges for 45-50.000 kroner kvadratmeteren. Hvis de da ikke tar en aktiv utbyggerrolle. Kommunen eier attraktive tomter ved gamle Eikli skole. Dette gir muligheter, men er den villig til å gå fra å sette rammer og tilrettelegge, til å bli en boligaktør, i konkurranse med private utbyggere? Her kan det brygge opp til debatt, også innad i flertallssamarbeidet, inn i høstens valgkamp.

Én ting er å ønske seg flere billigere boliger, men så lenge markedsprisene setter rammene, vil sentrumsattraktivitet for barnefamilier handle om andre ting enn små nok nye leiligheter.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Kommentarer til denne saken