Gå til sidens hovedinnhold

Vil Ap strekke ut en forsonende hånd? | Eva Bekkelund Eriksen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For noen dager siden ringte et ektepar bosatt i Hole. De var bekymret og redd for at debatten og håndteringen av 22. juli minnesmerket ville skape varige sår og splittelse i hjembygda. De stilte dette spørsmålet: Kan vi få til en forsoning etter alt dette vonde? Er det noen som vil hjelpe til og sørge for det bygges bruer mellom politiske partier og beboerne på Utstranda? Vil noen strekke ut en hånd?

Jeg formidler dette spørsmålet videre til alle som har makt og myndighet og til alle gode krefter som vi faktisk har i samfunnet vårt.

Kan AUF eller Arbeiderpartiet, som begge er tunge aktører med mye ressurser, ta initiativet og åpne døren for dialog og forsoning?

Kan en tredjepart være en hjelper til å bygge opp igjen det som er blitt revet ned i disse årene denne saken har pågått?

22. juli-minnesmerket er blitt en verkebyll, utmattende og en påkjenning, enten man står på den ene eller andre siden. Når en sak blir dårlig håndtert, når mennesker opplever at de blir oversett og ikke respektert, har alle tapt.

Anita hadde rett – hjelp overlevende fremfor minnesmerke! | Eva Bekkelund-Eriksen

Bønn om hjelp fra beboere

Det er ikke lett å være innbygger når de opplever at det politiske miljøet svikter. De med god hukommelse, husker antagelig at beboerne på Utstranda måtte skrive åpent brev til den politiske ledelsen og partier i Ringerikes Blad fordi de opplevde at de ikke fikk kontakt med noen. De opplevde at de ble stående alene og ikke fikk noe som helst støtte i en så stor nasjonal sak.

Overlevende etter 22. juli: – No er det nok

Unødvendig forsømmelse

Da burde noen grepet inn og sørget for dialog, støtte og ivaretakelse. Da burde kommunelegen vært på plass og helsekonsekvensutredningen gjennomført av objektive fagfolk. Dette er en forsømmelse som har satt dype spor, og som i utgangspunktet var helt unødvendig.

Når en av Arbeiderpartiets lokalpolitikere fyller kommentarspaltene i lokalavisen med misvisende informasjon og påstander som setter innbyggere i et dårlig lys ender vi enda dypere ned i grøften.

En appell til politikere: – Jobb med holdninger! | Eva Bekkelund-Eriksen

Fiende eller venn

Det er blitt skapt myter om at beboere og andre kritiske røster er mot minnesmerket. Det stemmer naturligvis ikke. Det er også blitt påstått av innbyggere og beboere er mot Arbeiderpartiet, at noen beboere er ute etter å tjene penger. Diskusjonen blir personlig. Det etableres fiendebilder i det offentlige rom. Dette er svært uheldig.

Mye har gått galt. Nå venter flere runder i rettsapparatet. Det er da det bekymrede ekteparet ringer og etterspør konstruktive krefter og miljøer som kan bidra og hjelpe slik at vi kan begynne å arbeide med forsoning for å hindre mer splittelse.

Tre damer gjør en forskjell i Hole | Eva Bekkelund-Eriksen

Forsoning og solidaritet

Deres poeng: Dette minnesmerket skal hedre de døde og være en viktig påminnelse om at vi skal verdsette demokratiet vårt. Det skal være en møteplass i forsoningens og solidaritetens ånd. Hvordan skal vi få dette til når broene er blitt revet og ingen vil bygge nye, basert på respekt og forståelse?

Politikk kan hardne hjertene fordi makt gjør noe med mennesker. Er det naivt å stille dette spørsmålet: Hva med den gode viljen og rausheten?

For det er kun god vilje og raushet som kan bringe oss videre, som mennesker, samfunn og nasjon.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.