Gå til sidens hovedinnhold

Viken Skog ble akkurat nest største eier: 2020 ble ett av konsernets sterkeste år

Konsernet leverte et driftsresultat på 662,2 millioner kroner i fjor, en økning på nærmere 330 millioner kroner fra året før.

Annerledesåret 2020 kan også bringe med seg gode ting.

–Et av de beste årene

Det gjelder særlig for selskapet som nylig fikk Viken Skog inn på eiersiden.

– 2020 går inn i historien som ett av de vanskeligste og beste årene i Moelvens historie. Sjelden har vi visst så lite om det som har ventet rundt neste sving, men det gikk fort fra stor usikkerhet til en enorm etterspørsel etter trevarer da pandemien slo til, sier konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA.

Moelven skriver i en pressemelding at inntektene økte med godt over 1,3 milliarder kroner fra 2019 til 2020, og endte på 11,7 milliarder i omsetning i 2020. Driftsresultatet ble på 662,2 millioner kroner, noe som er nær en fordobling fra året før.

Lokalt finner vi Moelven på Sokna, Soknabruket, men her deler ikke konsernet tall for fjerde kvartal.

Les også

Viken Skog vil bli en større industri-eier: Blar opp 290 millioner kroner

Derfor lyktes de

Kristiansen peker på viktige faktorer for hvordan Moelven har klart seg gjennom koronakrisen:

– Vi har lykkes økonomisk fordi vi har kunnet møte den store etterspørselen etter trevarer både nasjonalt og internasjonalt. Vi har til nå vært forskånet mot store smitteutbrudd, med noen få unntak. Dette viser at våre medarbeidere har etterlevd smittevernreglene, og har holdt seg friske. Det har vært helt avgjørende. Vi er takknemlige og stolte over medarbeiderne våre, og måten de har håndtert dette krevende året på, sier han.

LES OGSÅ: Linda (46) sluttet i Viken Skog i fjor: Nå har hun fått seg ny jobb

En mørk skygge

Selv om 2020 ble et økonomisk sterkt år for Moelven, hviler det en mørk skygge over resultatene. Det skyldes en dødsulykke ved Moelven Edanesågen AB i august

– Det var en av de mørkeste dagene i Moelvens historie. Slike dager skal vi ikke ha igjen. Vi har fremdeles for mange skader i konsernet, og dette jobber vi målbevisst med. Vi har en rekke konkrete tiltak som er iverksatt eller er i ferd med å settes i gang, forklarer Kristiansen.

Les også

Investerer 170 millioner i Soknabruket: – Vi er veldig glade for at det satses her

Nytt koronaår

2021 starter også med usikkerhet i markedsutvikling knyttet til pandemien. Dette skaper utfordringer for produksjonskapasitet ved smitteutbrudd og begrensninger i mobiliteten i samfunnet, mener konsernets leder.

– Vi har blitt mer digitale, og har vist en evne til å takle uforutsigbare hendelser. Det er viktig lærdom som vi skal bygge videre på. I tillegg kommer vi til å ha fullt fokus på kostnadseffektiv drift og en levedyktig og framtidsrettet konsernstruktur, sier Kristiansen avslutningsvis.

Viken Skog måtte bla opp 290 millioner kroner for å bli nest største eier i Moelven Industrier. Aksjene ble i utgangspunktet solgt fra Glommen Mjøsen Skog til pensjonsselskapet KLP, men Viken Skog hadde forkjøpsrett i henhold til aksjonæravtalen. Viken Skog eier i dag 33 prosent av aksjene.

Les også

Atle blir ny styreleder i to selskaper

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.