Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger ikke høyhus i Hønefoss | Kristian Tveter

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det passer seg ikke ennå med høyhus i en liten by som Hønefoss. Et slikt bygg vil stjele og forringe byens egenart, sier Kristian Tveter i dette innlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Spar oss for slike stygge bygg og høyhus som er presentert i avisen. Hønefoss trenger ingen høyhus på minst 100 år, og Hønefoss trenger ingen stygge bygg uansett for framtiden. Det er nok stygge hus i byen.

Det passer seg ikke ennå med høyhus i en liten by som Hønefoss. Et slikt bygg vil stjele og forringe byens egenart. Byen er for liten til så høye hus. Hushøyden bør vokse etasje for etasje etter hvert som nye hus i sentrum må fornyes og byen fortettes.

En slik utvikling tar tid, og skal ta tid. Menneskene som får byen til å leve og pulsere, må få følge med i utviklingen. Et høyhus gjør ingen by moderne. Høyhus i en liten by som Hønefoss, blir som et forstukket barn, et barn som får altfor tidlig voksenansvar.

Vi har allerede ett høyhus i Hønefoss – Rådhuset – med sine 10 etasjer. Vi har vendt oss til det, men det er ikke pent, og det står der og skriker i landskapet som et Babels tårn.

Les også

Nå vil de ha 12 etasjes høyhus i Hønefoss

Hva som tilbys innbyggerne for å gjøre en by moderne og god å leve i, er at byen makter å gi alle mange tilbud og muligheter til å føle seg trygge. Man skal bli tatt vare på, og få utvikle sine evner. Og byen må være tilrettelagt, så alle kommer til over alt. En skal føle glede av å se en fasade, et bygg, uten at en tenker over det.

Byen bygningsmasse påvirker oss uten at vi merker det. Bygningsmassen bør og må være variert, med buer, sirkler, kupler og tårn, og selvfølgelig de rett rektangulære flater. En må også se åpne plasser som torg, løkker og lekeplasser, parker og beplantning.

Store kvadratiske flater av glass, ubehandlet grå betong, flater av rustent jern eller gråmalt bekledning, er nok moderne for en tid, men skaper ingen god følelse, og er skjemmende over tid. Det gjør oss ikke godt.

Kristian Tveter

 

Kraftverket ødela byens kjennemerke, fossen. Byen burde skifte navn til Hønerøysa. At kraftverket er så spandable og slipper vann fra mai og utover, er ikke nok.

Fossen er og blir ødelagt, og så skal det bygges et ubestemmelig kasse/containerbygg med et høyhus som for evig tid skal stjele restene av fossens og nordsideparkens egenart. En vil oppleve at det vil velte over røysa, det som en gang var en foss og parken, og kvele det med sin høyde og skygge. Det er ingen pen arkitektur.

Kraftverket ødela byens kjennemerke, fossen. Byen burde skifte navn til Hønerøysa.

 

At Stormarkedet rives for å fornye området, er på sin plass, men et bygg slik Snøhetta har forslått, og byggherre ønsker å bygge, er regelrett stygt!

Hvis det blir bygd, så vær vennlig å riv Lloydstårnet og gavlveggen fra den gamle fabrikken, så det blir en enhet i området. Det blir rett og slett patetisk at det skal stå igjen for liksom å lage en kontinuitet i byggeskikk.

Skal en ta vare på det vakre tårnet og fabrikkfasaden, må det nye respektere dets verdi, og dempe sitt utseende med å la fortidens former forplante seg inn i nybygget.

Les også

Jan Olav (71) vil gjerne ha «skyskrapere» i Hønefoss – men mange er skeptiske

Lloyds marked, som det kalles, kan bli et bindeledd mellom sørsiden og nordsiden. Det er nok både riktig og viktig. Vil det klare å oppfylle det?

Et annet spørsmål er: Trenger byen flere kjøpesentre/butikker? Det er mange nok som selger omtrent det samme og enkelte har en kort levetid. Sentrumskvartalet er et trist syn med sine tomme lokaler.

Også på Kuben er det tomme lokaler. Det er med på å forstrekke byen. Det ser ut som om utbyggere har for våte drømmer om stor inntjening og et stort markeringsbehov.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken