Gå til sidens hovedinnhold

Vi streiker for klimaet, vi skulker ikke | Helene Nordrum Grun

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag streiker jeg og flere tusen andre ungdommer. 22. mars er en internasjonal og nasjonal streikedag. Ungdommer i hele Norge skal samle seg utenfor sitt rådhus eller Stortinget i Oslo for å vise politikerne at klimakrisen er ekte.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jenta som står bak de store streikene er Greta Thunberg. Hun er en 16 år gammel svensk jente som streiket utenfor Stortinget i Sverige før valget deres i fjor. Klimaaktivisten har deretter inspirert tusenvis av ungdommer i andre land til å streike.

Konseptet går ut på at hver fredag skal skoleelever droppe skolen for å stå utenfor sitt lokale rådhus eller Stortinget. Vi vil markere at klimakrisen er ekte.

Greta Thunberg sier at klimaspørsmålet er det mest kompliserte spørsmålet vi står ovenfor. Allikevel mener hun at løsningen er så enkel at en femåring kan forstå det. «Vi må stoppe utslippene. Det er svart-hvitt», sa Thunberg da hun var på besøk på Skavlan for to måneder siden.

Natur og Ungdom er en av organisasjonene som oppfordrer ungdommer til å delta på streiken. Flere organisasjoner, både politiske, upolitiske og upartiske er også med på å arrangere streiker over hele landet.

Fraværsgrensa er selvfølgelig og dessverre en stor faktor i denne streiken. Det har vært en lang debatt i sosiale medier om klimastreiken skal være godkjent fravær innenfor 10%-regelen på vitnemålet. Utdanningsdirektoratet har kommet med en uttalelse om at det ikke går innenfor denne regelen.

Det vil si at hvis en elev allerede har for mye fravær i et fag utenfor 10%-regelen, vil denne eleven ikke kunne delta på streiken uten å ikke få vurdering i fagene på streikedagen.

Dermed vil ikke eleven få vitnemål dersom ikke faget tas opp på egen hånd. Jeg mener at en streik i seg selv burde være politisk fravær. Utdanningsdirektoratet presiserer at «dokumentert politisk arbeid er deltakelse i kommunestyret eller tillitsverv for et parti». Det vil si at kun de som er med på å arrangere streiken og sitter med et verv i en politisk organisasjon vil få gyldig fravær.

Flere stortingsrepresentanter og andre offentlige politiske personer har gått ut og sagt at de ikke støtter streiken og at det ikke skal være gyldig fravær. Jeg synes det er tullete og feigt at de voksne ikke verdsetter ungdommens engasjement. På den andre siden er det mange som støtter den.

Jeg må ærlig si at det er mye med dette jeg ikke forstår. Det er masse politisk snakk om blant annet olje og tall på resultater som må bli høyere eller lavere. Det er mye å sette seg inn i, men det er ingen hemmelighet at vi er i en klimakrise. Det jeg allikevel forstår er at vi må gjøre noe. Derfor driver vi ungdommer med aktivisme, bruker vår stemme og sier ifra.

Flere unge møter på motstand og kritikk fra voksne. Både seriøst og useriøst. Det er trist at noen voksne bare ler av engasjementet. Motstand på aktivisme og å bruke sin stemme, er et tegn på at det fungerer.

Hvis ikke menneskene på jorden tar tiltak for miljøet – hvem?

Hvis ikke vi gjør det med en gang – når?

Les også

Daniel (17) og medelevene skulker skolen for å streike: – Viktig og riktig

Kommentarer til denne saken