Gå til sidens hovedinnhold

Vi ser nå de største og alvorligste angrep på velferdsstaten noensinne | Else Randi Kolby og Anders Aslesen

Artikkelen er over 2 år gammel

Helseforetakene kutter i tiltak som gir dårligere tilbud til pasientene, skriver Else Randi Kolby og Anders Aslesen i Fagforbundet i Oppland.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Avbyråkratisering og effektiviseringsreformen (ABE) ble innført av Stortinget i 2015. Et skremmende eksempel på hva dette fører til er at bevilgningene til de regionale helseforetakene i 2018 reduseres med 172 millioner kroner.

De som tror at disse «innsparingene» tas ved at byråkrater og pasientfjerne tiltak reduseres eller fjernes, må tro om igjen.

Helseforetakene kutter i tiltak som gir dårligere tilbud til pasientene, noe som ikke har med verken avbyråkratisering eller effektivisering å gjøre. Vi ser nå de største og alvorligste angrep på velferdsstaten noensinne, gjennom ABE-reformen.

Et årlig kutt med dekning i ABE-reformen vil om få år gjøre våre offentlige finansierte tilbud så dårlige at det åpner for private løsninger i en skala vi per nå ikke kjenner til. De offentlige tilbud blir systematisk undergravd gjennom disse «løsningene» – dette har det vært advart mot i lengre tid.

Det blir størrelsen på lommeboka til den enkelte som blir avgjørende, det vil avhenge hvor god personlig økonomi hver og en har for å få nødvendig hjelp.

Det er skremmende hvordan velferdssamfunnet sakte, men sikkert brytes ned sten for sten. Det som generasjoner har bygd opp brytes fort ned gjennom slike usosiale tiltak. Velferdsstaten står for fall om ikke disse politiske kreftene stoppes, så fort som mulig.

Dette vil bare skje om folket velger et annet storting. Et storting satt sammen av mennesker som ivaretar fellesskapets interesser, som ikke hemningsløst hyller privat rikdom og lave skatter til rike mennesker.

Det skrives mer og mer om såkalte «ABE-kutt». Det kuttes med disse bokstavene som en skreven sannhet om at det er rom for slike i forvaltningen og i driften. Kuttes det systematisk år for år blir ganske stusslige tilstander på våre sykehus, forsvar, politi og skoler – for å nevne noe.

Alt dette kan endres om det er vilje i folket og det valget som skal gjøres til høsten.

LES OGSÅ: Sjefen på Ringerike fengsel vil ikke mer: – Snart ikke mulig å drive forsvarlig

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.