Gå til sidens hovedinnhold

Vi samarbeider allerede tett

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norske universiteter er for lite i kontakt med bedriftene, kundene og investorene, skriver administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli i Aftenposten 2.12. Haugli ønsker å få mer forretning ut av forskningen. Det gjør vi allerede ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

USN er Norges fjerde største universitet. Det består av åtte campuser. Alle springer ut fra tradisjonelle profesjonsorienterte studiesteder på store deler av Østlandet.

Dette gir oss en regional tilhørighet, ikke minst til det lokale næringslivet, som vi blant annet har utnyttet i etableringen av fem industri- og næringsmasterprogrammer i samarbeid med industrien på flere av studiestedene våre.

I disse programmene deler studentene tiden 50/50 mellom universitetet og en relevant bedrift. Slik bringer de virkelige problemstillinger inn i klasserommet, og tar med seg forskningsbasert kunnskap tilbake til bedriften.

LES OGSÅ: Opprustingen kostet 200 millioner kroner: – Vil trekke studenter til Hønefoss

Dette fremmer studentenes læring, og gir forskerne våre mulighet til hele tiden å være i front når det gjelder innovasjon og nyskaping. Gjennom industri- og næringsmasterne kombineres praktisk tilnærming med anvendt forskning til gjensidig nytte for industrien, studentene og universitetet.

Fordi USN har sitt utgangspunkt i allerede eksisterende studiesteder, med lange tradisjoner for det vi ofte kaller profesjonsutdanninger, kan vi være med på å utvikle et mer profesjonsorientert akademia, rettet mot framtiden. Men vi mener også at vi kan bidra til økt forståelse for nytten av grunnforskningen i næringslivet.

Den regionale tilhørigheten er viktig for å utvikle innovasjon og nyskaping. Dette gjelder også en utstrakt bruk av internship, hvor studentene er ute i praksis i lokale eller internasjonale bedrifter, og mer entreprenørielle tilnærminger til studier som for eksempel en master i innovasjon og teknologiledelse som starter opp i august 2020.

Her er målet at studentene, ved siden av å få sin mastergrad, forhåpentligvis også skal lære seg å kommersialisere ideer og kanskje starte sin egen bedrift.

Som et regionalt forankret universitet, er vi på vei til å bedre samarbeidet med industrien. Sentralt i et slikt utviklingsarbeid for økt verdiskaping er det tredje beinet på stolen, virkemiddelapparatet som Haugli representerer.

Vi tror tiden er moden for å tenke nytt rundt finansiering. Det gjelder ikke minst hvem man finansierer, og hvordan store industribedrifter kan få finansiert noe av sin aktivitet når de samarbeider med universitetssektoren.

LES OGSÅ: Småkryp må fjernes fra nye Ringerike Campus: – Kommer i alle nybygg

Les også

Petter Aasen får ny periode som rektor – men hadde få konkurrenter

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.