Gå til sidens hovedinnhold

Vi må forhindre at unge begynner med rus | Fredrik Rognskog

– Det er måten vi voksne, og ikke minst politikere, forholder seg til alkohol på som betyr noe for de unge, skriver Fredrik Rognskog.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med min lille erfaring fra arbeid blant rusmisbrukere og andre unge, tillater jeg meg å kommentere Knut Stubbens velmente råd i innlegget: «Vi må hjelpe mennesker ut av rus».

Det er langt viktigere å forhindre at unge begynner med rusmidler. Men der sviktes det både på kommunalt og sentralt hold.

Min bakgrunn: Flere år om bestyrer og avdelingsleder på flere kommunale og statlige anstalter for rusmisbrukere i Sverige og Norge. Seks år som reisende ungdomsinstruktør for Edruskapsdirektoratet/avholdsfolket, med ANT-undervisning i ungdomsskoler og på foreldremøter. Fritidsleder i Ringerikes kommune i seks år.

Politikerprat uten substans

«Måten vi snakker om rusproblemet betyr noe for hvordan du unge forholder seg til rus» , sier Knut Stubben.

Dette er politikerprat uten substans. Det er måten vi voksne, og ikke minst politikere, forholder seg til alkohol på, som betyr noe for de unge.

Les også

Vi må hjelpe mennesker ut av rus | Knut Stubben (KrF)

Du sier «narkotikapolitikk». Det er typisk, for da er de fleste enige med deg. Det er lettvintmetoden, og en slipper unna alkohol. Alkoholproblemet og politikken er enormt mye viktigere og farligere.

Glemmer dem som lider

Beklager å måtte si at du, i likhet med de fleste politikere med falske valgløfter, totalt glemmer dem som lider mest under alkoholens herjinger. Det er kvinner og barn som må tåle det meste, med både fysiske og psykiske plager i årevis.

Mange sliter i det stille og våger ikke be om hjelp, er redde for represalier og mer vold.

Les også

Dessverre økte omsetningen for Vinmonopolet i 2020 | Ester Mjøs (19)

Tenk på disse visdomsord fra 19-årige Ester Mjøs i hennes innlegg: «Dessverre økte omsetningen på polet» her i Ringerikes Blad i januar: «Stille gråt fra et utrygt barn er vanskelig å se». Og bare så det er sagt, jeg vet hva jeg snakker om.

Det er greit at misbrukerne skal hjelpes, hvis de ønsker det, men vi må være realistiske og innse at det ikke hjelper med fine ord.

KrF og totalavhold

Jeg har støttet KrF i hele mitt liv. Fine kamerater i Hønefoss kalte meg «kristen», fordi jeg alltid pratet om KrF og totalavhold, sa de.

Jeg har aldri kalt meg selv kristen, men har stor respekt for ekte kristne som tar helt avstand fra alkohol. Jeg synes at alle mine venner som drikker alkohol en sjelden gang, og ikke kaller seg kristne, lever en mye bedre form for kristendom enn dem som er offentlig kristne, men ikke avstår fra alkohol.

Et lite PS til heftet jeg holder på bildet her: «Skal – skal ikkje» – selvsagt gjelder det alkohol. Jeg var 9 år da jeg fikk heftet, og samme år ga jeg mor mitt avholdsløfte.

Kloke ord fra vår ferske statsminister Einar Gerhardsen står å lese der, i hans hilsen til ungdommen: «Det er en del som ser det slik at det ikke er fest uten fyll. Stakkars mennesker».

Glade vindrikkere

Etter at den nye ledelsen i KrF solgte seg til Høyre for noen skarve sølvpenger, og den ene etter den andre av tidligere partitopper nå åpent står fram som «glade vindrikkere», har de glemt hvem som har skaffet dem gode jobber osv.

«De kunne like gjerne spyttet meg i ansiktet», sa min kloke mor i sin skuffelse, da hun først fikk høre om slike svik fra partilederne som hun elsket.

Kommentarer til denne saken