Gå til sidens hovedinnhold

Verdensnyhet med Drolsum Stasjon: «Jeg har det bra»

– De som har fulgt Drolsum Stasjon fra den noe famlende starten for drøye 10 år siden, har ikke kunnet unngå å legge merke til en raskt stigende prestasjonskurve, skriver Tor Arne Johnsen. 

Leserbrev

Verdensnyhet er et stort ord, men det er ingen andre enn Drolsum Stasjon som kan gi ut ny single* med Drolsum stasjon. Sånn sett har jeg mine ord i behold!

LES OGSÅ: Nå slipper «nye» Drolsum Stasjon sin første singel

La meg forsøke å si noe om Jeg har det bra, som låta heter. (Noen vil si at jeg er inhabil ettersom jeg har 50 prosent av skylden for at et av bandmedlemmene finnes, men jeg har allerede levd et langt liv fylt av inhabilitet: Jeg har stort sett levd av å gjøre ting jeg ikke kan! Beskyldninger om inhabilitet preller av som vann på fett hår.)

Raskt stigende prestasjonskurve

Drolsum Stasjon er ikke inhabile. De som har fulgt bandet fra den noe famlende starten for drøye 10 år siden, har ikke kunnet unngå å legge merke til en raskt stigende prestasjonskurve.

Vi som har hatt anledning til å luske i kulissene vet at dette er en imponerende målbevisst og arbeidsvillig gjeng. Det krever tid og tålmodighet å få øvd inn stoff med så mange bandmedlemmer og sterke personligheter.

Resultatet er en gruppe som leverer flotte sanger i flott framførelse: De har på mange måter oppfunnet sin egen sjanger: Drolsumshow!

Sånn sett har Jørgen Tangen Bendikssen til all grunn til å lage Jeg har det bra. Når du hører låta, skjønner du at det stemmer. Selv om en sang om jakten på kjærligheten alltid vil (og bør) ha et element av sårhet ved seg, så er dette en absolutt godlåt.

Les også

Siste konsert med «gamle» Drolsum stasjon

Det er også en typisk Drolsum-låt – i den forstand at det ikke er reinspikka bluegrass. Bandet og låtene har lenge hatt klare popmusikalske over- og undertoner, og det er det litt av på denne også.

En egen stil

Som låtsnekker og tekstforfatter har Bendikssen alltid hatt sin egen stil: Han er glad i dannet språkbruk, han er ofte nostalgisk i både tema og form, og denne låta er typisk Bendikssen.

Undertegnede føler seg av og til hensatt til verden slik den var før rocken kom: Det swinger slik det swang før i tiden!

Når Bendikssen spiller felesolo låter det faktisk litt jazzete! Det er ikke rart, for låta bygger seg opp via fine akkordrekker som minner om noe legendariske Svend Asmussen kunne funnet på og spilt fele til. Bassist Bjørn Wiggo Engen er som alltid en bassgud, og han og Ole Kristian Odden utgjør en meget stødig rytmeseksjon både på plate og konsert.

Les også

Olav etter 25 år på scenen: – Blir fortsatt rørt når jeg synger

Jeg har det bra er ikke helt uten bluegrassinnflytelse. Instrumentale solopartier hører med, og når jeg hører på både fele-, mandolin-, dobro- og gitarpartiene, er de alle utmerket tenkt og utmerket spilt. Samsang er et varemerke, og har den vanlige høye kvaliteten.

Hr. Bendikssen selv er en sanger og tekstformidler av format – også på en sang som ikke har rom for sterke følelser og stemmedramatikk, noe som kanskje er hans aller sterkeste side. Her holder han igjen, og det gjør han rett i.

Produktet gir nye venner

Produktet lover godt for alle som liker Drolsum Stasjon, og vil garantert gi dem nye venner. Nå som Olav Risan har forlatt Drolsum for å satse på solokarriere, virker det som om de gjenværende har tenkt å benytte anledningen til både å fortsette det gode samarbeidet og kanskje prøve ut noen nye veier.

Snakker vi gressjazz eller blåveisblues? Vil det plutselig dukke opp rytmeinstrumenter eller trekkspill?

Vi venter i spenning og tar det vi får. Gratulerer med fin låt!

*For øvrig er det min mening at det heter single og ikke singel. Det heter ikke rokk heller.

Hør intervju med Olav Risan, som nå har sluttet i Drolsum Stasjon:

Kommentarer til denne saken