Om to–tre år seiler et fullskala vikingskip på Tyrifjorden med mannskaper fra blant annet skolene i Ringerike, Jevnaker og Hole. Den kulturelle arven skal gis videre til kommende generasjoner, distriktet har mye å by på, spesielt fra vikingtiden.

Byggestart på lørdag ble markert da to solide eikestokker hver på om lag to tonn ble losset på Sundvollstranda lørdag til stor applaus fra de fremmøtte.

Storfint besøk

I fremste linje sto leder for Stortingets kulturkomite Kristin Ørmen Johnsen, flankert av ordfører i Ringerike, Kirsten Orebråten, ordfører i Hole, Syver Leivestad og varaordfører i Jevnaker, Kristine Belsby.

Etter velkomsthilsen fra prosjektleder Ragnar Wergeland, grep de folkevalgte øksene og gjorde de første huggene i eikestokken. Etterpå overtok skipsbyggerne øksene og kjølen begynte å ta form.

Senere vanket det varmt drikke og noe å bite i til publikum. Salgsbodene og smia åpnet for salg og demonstrasjoner.

LES OGSÅ: Her starter byggingen av vikingskipet – lørdag kommer eikestokken til Sundvollen

Entusiasme

Hardraade Vikingskipforening ledes av Tom Erik Andersen, som benyttet anledningen til å berømme de mange entusiastiske medlemmene. Foreningen har mange sponsorer både fra det offentlige og det lokale næringsliv.

Medlemmene har forberedt seg lenge på denne dagen. I fjor ble det utvunnet 300 liter ekte tjæreolje fra foreningens autentiske tjæremile på Haga gård på Ask–også med skoleelever til stede.

LES OGSÅ: Her utvinner de tjære til vikingskipet

Tresmykker er spikket og drakter er sydd, nagler er smidd og utskjæring av skipsutsmykning er i full gang. Nå gjenstår bare den største av alle oppgavene; bygging av selve skipet.