Vinden tar tak og stillaser i sør og øst – flere togstrekninger stengt

Oslo  20180810.
Kraftig vind gjør at seilaser faller ned . Her fra Tollboden i Oslo
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20180810. Kraftig vind gjør at seilaser faller ned . Her fra Tollboden i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Et stort område ved Oslo S er sperret av på grunn av et takstillas som har løsnet. Flere togstrekninger er stengt også på grunn av vind og trefall.

DEL

– Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til gradvis å øke nordover og når Oslofjorden i løpet av ettermiddagen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB fredag formiddag.

Togtrafikken på Østlandet er allerede rammet av uværet.

I 16.30-tiden er Østfoldbanen er stengt mellom Kråkstad og Tomter og Sarpsborg og Ed, Gjøvikbanen er stengt mellom Roa og Gjøvik og strekningen Halden-Sarpsborg er også stengt.

LES OGSÅ: Randsfjordfestivalen stanser alle aktiviteter på grunn av sterk vind

Nedblåst tak

Rundt klokken 16 kollapset et takstillas på Tollboden ved i Oslo S. Politiet ber folk trekke unna området.

– Nedre del av Tollbugata sperres. Fred. Olsens gate/Prinsens gate sperres inn mot Tollbugata. Også kollektivtrafikken rammes av disse sperringene. Området som anses utsatt, er evakuert, og arbeid for å sikre stillaset er i gang, skriver politiet videre.

LES OGSÅ: Meteorolog om den kraftige vinden som kommer i dag: – For all del, ta inn hunden

I Sandefjord har nødetatene også hendene fulle. Blant annet har deler av et tak blåst av en restaurant.

– Vi ber folk være oppmerksom på at løse deler kan falle fra tak. Brannvesenet er på vei til stedet, opplyser politiet i Sør-Øst på Twitter.

Også i Østfold skaper vinden trøbbel, og politiet melder om takplater som blåste av et bygg i Sarpsborg. Det er også meldt om tilfeller i Rakkestad og Fredrikstad hvor personer har fått skader i hodet etter å ha blitt truffet av trær.

På Fredrikstad stadion ble en gutt sendt til legevakten etter å ha fått et fotballmål i hodet som veltet i den sterke vinden, skriver Fredriksstad Blad.

På begge sider av Oslofjorden meldes det om trær som blåser ut i veien, og politiet ber bilister være obs.

LES OGSÅ: Mattilsynet: Regnet kan forurense brønnvannet

Advarer folk på fjellet

Meteorologen advarer folk på fjellet og sier vindkastene vil være vesentlig sterkere der. I lavlandet er vinden allerede så sterk at folk må sikre løse gjenstander.

– Ting som er løst og stort, slik som telt, må sikres, ellers kan de blåse bort. Småbåter kan også få problemer, sier Ovhed.

Redningsselskapet opplyser at de bistår båter som sliter seg og driver i Bunnefjorden ved Oslo. De oppfordrer også småbåteiere til å holde seg på land.

– Det er urovekkende mye båter på sjøen. Vi ber om forståelse for at vi ikke per nå kan bistå båter som er i ferd med å slite seg, tvitrer Redningsselskapet fredag ettermiddag.

Innstilte ferger

Sør i landet har flere fergeselskaper avlyst en rekke avganger som følge av den kraftige vinden.

Blant annet har Fjordline kansellert avgangen fra Kristiansand klokka 13.30 og returavgangen fra Hirtshals klokka 17.00. Color Line har på sin side innstilt flere avganger mellom Sandefjord og Strømstad og mellom Kristiansand og Hirtshals.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge på grunn av det intense lavtrykket som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder.

Artikkeltags