Black Friday har inntatt Norge med storm de siste årene. Den amerikanske tradisjonen med å komme med ekstra gode tilbud rett før desember, virker å ha fått skikkelig fotfeste.

Følgelig er også dette blitt en dag i året der veldig mange drar i butikken eller på et kjøpesenter.

Men mange kunder, potensielt vanskelig føre og ikke minst den mørke årstiden vi er inne i, gjør at det kan bli noen utfordringer på parkeringsplassene og i trafikken for øvrig.

I fjor kom det inn tre ganger så mange parkeringsskader på Black Friday som ellers i november. 1.379 ganger krasjet norske bilister med personbil på denne dagen i fjor. Det viser tall fra Frende Forsikring.

LES OGSÅ: Lastebilen dundret inn i husveggen: – Godt det ikke sto folk der

Økte i 2018

Det er kollisjoner og eneulykker som står for flesteparten av skadene på Black Friday. Frende hadde en økning i antall bilskader på ti prosent den 23. november (Black Friday i 2018), sammenlignet med samme dato de to foregående årene.

– Summen på kassalappen er høy nok på Black Friday om ikke det skal komme en verkstedregning på toppen, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Krasjer med alt mulig rart

34 prosent sier at de har krasjet når de har det travelt. Tallet kommer fra en undersøkelse YouGov har utført.

43 prosent av de uheldige sier at de har krasjet med en annen bil. 35 prosent har vært borti vegger og stolper i parkeringshus.

– Vi krasjer med alt mulig rart. Foruten andre biler sveiper vi borti murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler når vi har det travelt, sier Frendes bilekspert.

Kostet over 23 millioner kroner

Tall fra Finans Norge viser at norske bilister krasjet 1.379 ganger med personbil på Black Friday i fjor. Det er mer enn 30 prosent høyere enn dagen etter handelsdagen.

Det var flest påkjørsler av parkert kjøretøy (244) tett etterfulgt av ryggeulykker 23. november i fjor.

– Tallene viser helt tydelig at det er snakk om mange kollisjoner på parkeringsplasser og at mange skjer fordi folk stresser, sier Roger Ytre-Hauge.

Bilulykkene fra Black Friday 2018 kostet norske forsikringsselskap hele 23,7 millioner kroner.

Dette krasjer vi med når vi har det travelt:

1. En annen bil

2. Vegg/stolpe i parkeringshus

3. Mur

4. Gjerde

5. Veikant

Kilde: Frende Forsikring

LES OGSÅ: Hadde tillatelse: Fikk likevel P-bot i Hønefoss