Politiet holdt en pressekonferanse på Gran lensmannskontor klokken 21.30 mandag kveld. Der kom det fram at en mannen som truet politiet, ble skutt og drept under politiaksjonen.

SISTE NYTT OM SAKEN HER: Mann skutt og drept under politiaksjon på Jaren 

Varslet naboer

Politiet i Innlandet opplyste mandag klokken 12.25 om en væpnet politiaksjon ved et hus i Movegen på Jaren etter at en person truet politiet i forbindelse med et oppdrag hvor politiet bistår helsevesenet.

Politiet jobbet i flere timer på stedet og forsøkte å komme i kontakt med mannen. Huset har vært isolert og vegen forbi har vært stengt. Den er sperret både ved krysset til riksveg 4, og krysset Movegen/Rognstadvegen. Aksjonen pågikk rundt en kilometer nord for dette krysset.

Like før klokken 14.30 uttalte Geir Hermansen til Hadeland:

– Vi har en skarp situasjon her. Vi har varslet naboer i tilfelle det blir avfyrt skudd.

Kort tid etter opplyser han:

– Vi har isolert huset, og jobber med å få ham ut. Vi har hatt sporadisk kontakt med mannen, men ikke hørt fra ham den siste snaue timen.

– Vi får ikke svar på våre anrop til huset, og forsøker å rope inn gjennom vindu. Politiet er helt inntil huset, sier stabssjef Pål Erik Teigen til Oppland Arbeiderblad i 15-tiden.

Klokken 17.40 sa stabsjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen:

– Vedkommende er ikke samarbeidsvillig og politiet tar tiden til hjelp.

LES OGSÅ: Naboene er skremt: – Jeg skulle gå en tur, ble skremt og gikk rett hjem 

– Truende og nekter å komme ut

Klokken 15.15 kommer lensmann Hermansen med en ny oppdatering:

– Vi har kontakt med mannen. Men han er truende og nekter å komme ut. Vi må jo få ham ut, og jobber med hvordan vi skal klare det.

– Er det mulig dere må bryte dere inn?

– Ja, det kan hende. Vi har kjørt den ene bilen ned mot huset, og prøver å overtale ham først. Men det virker vanskelig å få til.

Det har vært rykter om at det er avfyrt skudd på stedet. Det har det ikke vært.

OA kjenner til at bevæpnet politi står helt inntil husveggen på begge sider og at de kommuniserer hyppig via walkie-talkie med hverandre.

Ved 15.30-tiden hørte OAs reporter på stedet at politiet kommuniserte med mannen.

– La oss hjelpe deg, skal en av betjentene ha ropt gjennom et knust vindu.

Klokken 16.15 opplyser politiet til OAs reporter at de fremdeles prøver å komme i dialog med mannen.

Den første meldingen

I 13-tiden opplyser stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt dette om bakgrunnen for situasjonen:

– Klokka 11.06 ble politiet truet med et stikkvåpen da vi tok kontakt med en mann i 60-åra som er bosatt i Movegen på Jaren. Vi trakk oss tilbake, isolerte huset og stengte veien. Vi fortsetter oppdraget med å forsøke å komme i dialog med personen, som ikke var interessert i å ha kontakt med politiet, sier Teigen til Oppland Arbeiderblad.

Det er flere politibiler, inkludert en pansret bil, til stede ved det aktuelle huset. Der er det også politi med vester. Bevæpnet politi med skjold og hjelp sperrer vegen på den ene siden – på den andre siden, et godt stykke unna aksjonsstedet, har ambulansen fått denne oppgaven.

OAs journalist på stedet rapporterer om minst sju politibiler i området.

Hadeland har fått tips om at det skal ha rykket ut mannskaper også fra Gjøvik, hvor fra det skal ha rykket ut minst en patruljebil i svært høy fart. Da skal det allerede ha vært flere politibiler, og væpnet politi med skjold i området.

Politiet omtalte først stedet som Lygna, men det riktige er altså Jaren.