Elevene på Tyrifjord videregående skole etter valgdebatt: – Halvparten var for dårlig forberedt

Rikke Danielsen, Anna Keyn, Josefine Frøyshov Dons Jenssen og Njål Brocker Næss var ikke imponert over prestasjonene til en del av politikerne i valgdebatten på Tyrifjord videregående skole.

Rikke Danielsen, Anna Keyn, Josefine Frøyshov Dons Jenssen og Njål Brocker Næss var ikke imponert over prestasjonene til en del av politikerne i valgdebatten på Tyrifjord videregående skole. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tyrifjord-elevene var ikke imponert over alle politikerne som besøkte skolen i går.

DEL

Politikere fra Hole debaterte lokale saker i en drøy skoletime. Etterpå var ikke elevene på Tyrifjord videregående skole imponert - i hvert fall når det gjelder en del av politikerne.

– Halvparten av politikerne var ikke forberedt på debatt, fikk Ringerikes Blad høre fra en gruppe elever.

– Jeg synes de tok debatten for lite seriøst. Og det er kanskje lov å si at en del av dem burde være litt yngre.

– Halvparten visste ikke hva partiene deres står for. Og mye av det de snakket om er ikke relevant for oss. Hva som skjedde på 70-tallet er ikke særlig interessant for oss, sa ungdommene.

LES OGSÅ: – Det er viktig med debatt før skolevalget

Tre fikk godkjent

De berømmet tre av partiene for å være godt forberedt. Særlig gjaldt det Venstres Anders Lorentsen Hurum, men også Senterpartiet og KrF fikk gode tilbakemeldinger fra elevene.

Temaene strakte seg fra Ringeriksbanen til eiendomsskatt, kommunesammenslåing og bosetting av flyktninger.

– De kunne snakket mer om skole. For eksempel om privatisering av skoler. Vi er jo på en privatskole, sa elevene.

LES OGSÅ PULS-KOMMENTAR: Definitivt ikke imponert over debatten

Lokale temaer

Samtlige debattanter var hentet fra kommunepartiene i Hole, og debattleder Atle Haugen holdt temaene strengt til det som er Hole-relevant.

Kommunesammenslåing var ikke noe kontroversielt tema. Samtlige partier ønsker å beholde Hole som egen kommune.

Men Venstres Anders Lorentsen Hurum avslørte at han har sans for Sp-utspillet om å flytte kommunegrensene slik at Åsa blir del av Hole.

Flyktninger

De fleste partiene ønsker å gjøre mer for flyktninger i den akutte situasjonen vi er oppe i. Hvor mange flere man vil ta i mot, varierte.

– Vi har 5.000 på asylmottak. Vi må få til en bedre integrering før vi tar imot flere, sa Frps Fredrik Selte Johansen.

– Medmenneskelighet er viktigst, og ikke økonomiske parametre. Vi må være konkrete, og ta ansvar. Vi kan ikke vente; det er nå situasjonen er akutt, sa Hege Irene Fossum (KrF).

Stor bane-skepsis

Ringeriksbanen står ikke sterkt hos Hole-politikerne. Skepsisen til bane gjennom Hole var stor. Men Ap-politiker Marius Jenssen har tillit til at det tas en god avgjørelse på statlig hold.

– Nå er det viktig at vi får togtrafikk som et reelt alternativ til biltrafikken, sa han.

Forstår kritikken

Høyres Jan Egil Lyng skjønner at elevene var skuffet over noen av politikerne.

– Den reaksjonen er helt relevant. Jeg følte selv jeg kom rimelig godt fra det, men den avgjørelsen får andre ta, sa han etter debatten.

– Jeg kan forstå at de ønsker seg yngre debattanter. Men det er en utfordring å finne folk som kan stille opp midt i arbeidstiden, la han til.

– Greit med blanding

– Spørsmålet er om man skal kaste unge politikere ut i dette, eller om man skal stille med mer erfarne folk. Så lenge vi får en blanding, synes jeg ikke det blir galt, sa Lyng.

Han synes debatten kunne vært bedre i det store og hele.

– Vi fikk ikke den debatten vi kunne ha fått hvis alle hadde kunnet stå for politikken til partiet sitt, sa Jan Egil Lyng.

Artikkeltags