Ansvarlig for valget ved Ringerike videregående skole er Alf Steinar Kneppen, som forteller at skolevalget gir en pekepinn for hvordan det reelle valgresultatet blir. Det er elevene med politikk som valgt programfag, som holder valget og teller stemmene.

– Skolevalget, basert på fylkesvalgslistene i år, og for to år siden på stortingsvalgslistene, har hatt en betydning for det ordinære valget. Resultatene ved skolevalgene viser en tendens, så de partiene som gjør det bedre enn normalt, vil også være over gjennomsnittet i selve kommunevalget, forteller Kneppen.

Laber interesse

– Tidligere var trenden at ytterpartier som SV, Frp og miljøpartier fikk flest stemmer, men i dag er det mer de tradisjonelle partiene, Ap og Høyre, som får gjennomslag, informerer han. 

Han forteller videre at elevene var svært stille under skoledebatten forrige uke, og at det var få spørsmål fra salen. En sentral del av skolevalget er nettopp å øke ungdoms interesse for politikk.

LES OGSÅ: – Det er viktig med debatt før skolevalget

– Den politiske interessen er veldig variabel, så jeg tror faktisk at fokuset på valget er ganske nødvendig. I førsteklasse diskuteres politikk i samfunnsfagtimene, og i andre og tredjetrinn oppfordrer vi historielærerne til å ta på seg oppgaven. Men ofte er diskusjonen tam, sier Kneppen skuffet.

LES PULS-KOMMENTAR: Definitivt ikke imponert over debatten

I en undersøkelse gjort av Institutt for samfunnsforskning i Oslo, kommer det fram at kun 66,5 prosent av unge mellom 18 og 21 år stemte ved stortingsvalget i 2013. Noe som er svært lite sammenliknet med gruppen 40 til 49, der det var 80,5 prosent deltakelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Skole, miljø og samferdsel

Det var varierende i hvilken grad elevene hadde tenkt over hvilket parti de skulle stemme på. Allikevel var blant annet skolepolitikk og samferdsel avgjørende for flere.

– Jeg har ikke tenkt så mye på hvorfor jeg stemte det jeg gjorde, men det var det partiet jeg var mest enig med, sier Jonn Adrian Skare (18).

– Det var generelt skolepolitikk som avgjorde valget mitt. Jeg synes politikk er morsomt, konstaterer Mari Johnsrud (17) som også er medlem av Unge Høyre.

Christian Pjåka (18) mente at det var samferdsel som vil være det avgjørende for kommunens utvikling de neste årene.

– Kommunens fremtid avhenger av samferdsel. Da kollektivtrafikk, E16 og Ringeriksbanen, mener Christian.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

– Vi må få trøkk i debatten

Videre tenker Alf Steinar Kneppen at fordi Ringerike er en Robek-kommune har partiene lite spillerom, noe som bidrar til en kjedelig politisk debatt.

– Vi må få trøkk i debatten. Sånn sett var det mer spennende med skoledebatt, selv om det var noen ufinheter som gikk på partiene.

Kanskje det ikke bare er negativt at skoledebatten fokuserer på show også, og ikke bare på politikken, da det kan vekke interesse hos flere ungdommer.

– Personlig så er jeg tilhenger av at det skulle vært obligatorisk for alle å stemme. Såpass burde en statsborger kunne bidra med, sier Kneppen og ler.