Gå til sidens hovedinnhold

Aps finanspolitiske mannskap i Jevnaker: Lover ingen skattelettelser

Artikkelen er over 6 år gammel

Arbeiderpartiets representanter i Stortingets finanskomité er i full gang med å forberede sitt partis alternative statsbudsjett, og de to stortingspolitikerne fra Oppland mente at Thorbjørnrud hotell i Jevnaker måtte være det mest naturlige møtestedet for en budsjettkonferanse.

– Vi reiser ikke herfra med nye skattelettelser akkurat, sier Marianne Marthinsen fra Jevnaker og Tore Hagebakken fra Gjøvik.

Totalt er de ti personer – sju fra finansfraksjonen, to rådgivere og én konsulent. I tillegg skal eksterne eksperter gi innspill til politikerne.

Tre milliarder

Marthinsen er første nestleder i komiteen og dermed også finanspolitisk talsperson for Ap. Både hun og Hagebakken holder kortene tett for brystet foreløpig, og nøyer seg med å påpeke at de skal kunne styre landet på bakgrunn av resultatet.

– Vi har hatt budsjettmøter tidligere i år. Så fortsetter vi her nå. Vi skal legge fram våre prioriteringer for stortingsgruppa rett etter valget, opplyser Marianne Marthinsen.

Men de kan likevel fortelle at Ap vil foreslå tre milliarder kroner i kommuneproposisjonen, noe de vil følge opp i sitt alternative budsjett. De vil bevilge to frie milliarder til kommunene, hvorav 600 millioner til fylkeskommunene. Den siste milliarden mener Ap skal være øremerket tiltak som for eksempel skolehelsetjeneste og dagaktivitetstilbud for demente.

Bioøkonomi må overta

I dag skal politikerne besøke naboen til Thorbjørnrud, Bjertnæs Sag. Det er ikke tilfeldig:

– De aller beste dagene for oljesektoren er nok over. Da er vi nødt til å skape nye arbeidsplasser, og da må vi satse grønt. Bioøkonomien vil overta. Vi må bruke skogen og lage biomasse i forskjellige former. Det er gull. Og her ligger Innlandet i front, mener Marthinsen.

LES OGSÅ LEDER: «Når veien smalner inn, tvinges vi å finne nye veier»

Hun er også opptatt av den raskt økende ledigheten, særlig blant de unge.

– Vi må møte de unge som faller utenfor. Om lag 40.000 unge – og flest gutter – har verken jobb eller går på skole. Det er regjeringens ansvar, men jeg mener at den har feil svar. Pengene forsvinner i skattekutt. I framtiden skal vi bygge veldig mye. Vi trenger både flere boliger og bedre infrastruktur. Men hvem skal gjøre det? Vi må øke kompetansen og lage et attraktivt arbeidsliv, understreker Marianne Marthinsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.