– De pårørende gjør så godt de kan, Høie

Helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hjelpepleier Leif Solli er oppgitt over helseministerens tanker om de frivillige og pårørende, skriver han i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var med interesse og en viss oppgitthet en leste dagens Ringerikes Blad - den 12. - at helseminister Høie mente at de frivillige, og pårørende, skulle stille enda mer opp med tanke på å oppretteholde den "helhetlige" gode helse for de som er på institusjon. Det må også forstås å gjelde de som fortsatt bor hjemme, men mottar hjemmetjenestetilbud.

Høie, slik jeg oppfattet det, gikk så langt som å si at en kunne kreve dette av de pårørende, da de hadde ansvar for de som har blitt pleietrengende. 

Nå er det vel slik at etter fylte 18 år så har enkeltindividet ansvar for seg selv, og når ikke dette lenger fungerer - skal velferdssamfunnet kunne tre inn, altså blir det feil å skulle pålegge pårørende, noe som veldferdssamfunnet faktisk har en lovfestet plikt til å skulle utføre.

Når det er sagt, så er min oppfatning at pårørende gjør så godt de kan, utfra deres egen livssituasjon, og de trenger ikke da å skulle få opplest at dette skal en gjøre.

Jeg tok selv ansvar for mor, spesielt de siste årene hun fikk leve, og fulgte henne opp med "alt". Når jeg nå har fått dette litt på avstand, ser jeg at slikt kan en ikke kreve av pårørende - det handler da om å legge sitt eget liv til side: Ikke ta ferie, ikke være sosial, ikke tenke på barn - kort fortalt å tilsidelegge egen helse/livskvalitet med dertil fare for utbrenthet og langtidssykemld. Tenk på den du, Høie!

Lokale Høyre-krefter mener at bare en bruker "nye hjelpemidler" - fremfor flere hender i arbeide, så skal alt bli så meget bedre. Ja, jeg trodde på nissen tidligere jeg også, men det har jeg sluttet med.

Jeg tok opp min oppfatning med bruk av PDA i hjemmesykepleien i tidligere skrevet notat i avisa, og konkluderte med at den var mere en tidsstyv i en altfor hektisk hverdag, fremfor et hjelpemiddel. Heldigvis kan en på min arbeidsplass også bruke det "gamle" systemet med utskrevne papirlister, til notater etc.

Så, konklusjonen er ikke så vanskelig: Flere hender i arbeid på gulvet vil føre til bedre livskvalitet både for den enkelte ansatte, de pårørende og ikke minst de som ikke sier ifra, men som fortjener den høyeste respekt - nemelig de eldre og pleietrengende.

God valghøst!

Leif Solli

Hjelpepleier

Flere hender i arbeid på gulvet vil føre til bedre livskvalitet både for den enkelte ansatte, de pårørende og ikke minst de som ikke sier ifra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken