Uvanlig mye regn – men nå er det håp

BEDRE VÆR: Til tross for uvanlig mye regn så langt i sommer, er det nå bedring på vei.

BEDRE VÆR: Til tross for uvanlig mye regn så langt i sommer, er det nå bedring på vei. Foto:

Av

Sydenværet har uteblitt i juli, men meteorologen ser nå en bedring.

DEL

Etter noen uker med 30-tallet på gradestokken i Sør-Norge i juni, har feriemåneden juli startet betraktelig kaldere og kjøligere for de fleste.

– Starten av juli har vært kald. Så det ble kanskje et ekstra stort sjokk siden vi hadde det så varmt i juni, og det føles kanskje ekstra kaldt, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Så langt i juli har Oslo fått 92 prosent av nedbørsnormalen for juli, 74,3 millimeter, og det på bare åtte dager.

Til sammenligning ble det i juni satt hele 36 varmerekorder i landet, og foreløpige tall viser at det trolig var den varmeste måneden som noensinne er registrert i Norge.

– Byger og sol

Meteorologen kan heller ikke love en ny hetebølge de neste dagene.

– Det nærmeste dagene er vel rundt 20 grader det vi kan håpe på, konstaterer Andersen, og samtidig påpeker at det likevel kan bli en del sol.

– Det blir veldig skiftende de neste dagene, ved at det kommer byger, men at det også kan sprekke opp i skydekket og være perioder med sol, sier hun.

Best vær onsdag og torsdag er det ventet på Sør- og Østlandet, der gradestokken når 20-tallet. Vinden som var mange steder i helga i sør, har også roet seg ned.

– Men det kan komme byger i sør også, påpeker Andersen.

– Lavtrykkshull

– Mange har nå startet sommerferien. Blir det like skiftende vær for alle?

– Det gjelder mye av Norge, med skiftende vær. Vi ligger i et slags lavtrykkshull. Det surrer lavtrykk rundt oss som gjør at det er en veldig ustabil luft, sier hun.

På Vestlandet og lenger nord i landet, er det ventet pålandsvind og byger. Og mest nedbør er vil det bli i Finnmark de neste dagene.

– Hva skjer med været til helgen?

– Det er fremdeles lavtrykkene som surrer rundt oss, så det er litt usikkert hvordan de legger seg og hvordan været blir. Det blir fremdeles skiftende og ustabilt vær, og det er større sjanse for byger på Østlandet lørdag enn søndag, forteller Andersen.

Artikkeltags