Uten en tilfeldighet sommeren 1965 hadde Vivi Rian kanskje aldri fått noe forhold til Hole og Ringerike. Hun vokste opp i Oppegård sør for Oslo, og har bodd der hele sitt liv.

– Foreldrene mine var egentlig på vei til å kjøpe hytte på Fjorda på Hadeland. Men tilfeldigvis fikk de leie en hytte på Amundøya den sommeren, forteller hun.

Geir Jarle Rian og Karin Rian må ha blitt forelsket i den lille øya i Steinsfjorden med furu- og bjørkeskog, 400 meter fra fastlandet. For da en nybygd hytte nord på øya ble til salgs senere samme år, slo de til. Eiendommen Furuodden ble familien Rians feriested for 35.000 kroner.

Eskil Bråten og Vivi Rian forlovet seg på Amundøya sommeren 1987.
Eskil Bråten og Vivi Rian forlovet seg på Amundøya sommeren 1987.(FOTO: )

Minner fra barndommen

Vivi var ett år da hun for første gang kom til den rødmalte hytta på Amundøya sammen med storesøster på tre år, mor og far. Nesten hver helg dro de hit, og hele sommerferien ble tilbrakt her. Hun husker at hun tok sine første svømmetak i Steinsfjorden, hun husker de hemmelige jordbærstedene, fisketurer med abbor på kroken. Hun forteller om den gangen hun og søsteren fikk latterkrampe under en rotur og mistet begge årene, og om mørke netter da det var litt skummelt å være lita jente på hytta.

– Jeg lekte også mye med barna i nabohytta. Vi sov i telt, bygde hytte av granbar og flåte av tømmerstokker og planker, minnes Vivi.

Hytta ligger fint til som den nordligste av tre hytter på Amundøya.
Hytta ligger fint til som den nordligste av tre hytter på Amundøya.(FOTO: )

Over 50 år etter at hun første gang satte sine bein her, kan hun ikke tenke seg et bedre sted for å nyte en frihelg eller en sommerferieuke. Kjærligheten til Amundøya har hun også overført til ektemannen Eskil Bråten (56) og deres tre barn. Eldstesønnen heter faktisk Amund. Men han er, overraskende nok, ikke oppkalt etter øya.

Jeg føler at jeg er litt ringeriking. I hjertet.

– Sammentreffet tenkte vi faktisk ikke over før senere. Men det passet jo bra, sier de og ler.

Lever livet utendørs

En perfekt sommerdag for Vivi starter alltid med et morgenbad i Steinsfjorden.

– Det er det herligste på hele dagen. Å stå opp tidlig, sette over kaffekjelen, ta morgenbad og deretter drikke kaffe i sola.

Vivi Rian må ha morgenbad hver dag på Amundøya.
Vivi Rian må ha morgenbad hver dag på Amundøya.(FOTO: )

En sen og god frokost tilberedes på selvsnekret, utendørs kjøkkenbenk. Egg og bacon freser i panna, og etter dagens første måltid venter oppvasken – også den tas utendørs. Slike hverdagslige gjøremål blir hyggelige når man er på hytta. Spesielt når foreldrenes gamle Kurér, en bilradio som har bodd på hytta siden 60-tallet, gir godlyd til sommerdagen.

– Den holder stand. Og vi trenger aldri å skifte batterier!

Hytta har solcellepaneler på taket, og strømaggregat som sørger for at lokalavisa får servering fra espressomaskin under sitt besøk. Litt luksus må det være. Ellers liker Vivi og Eskil å leve det enkle livet her ute. Hyttesesongen starter som regel rundt 1. mai. Det hender de også er her vinterstid, når isen tillater det. Men Amundøya er først og fremst et sommersted for familien.

Vi tok på ringene nede på odden. Jeg bandt meg blomsterkrans, og Eskil hadde røsslyng i knapphullet.
Selvsnekret kjøkkenbenk: Både matlaging og oppvask foregår utendørs i sommersesongen.
Selvsnekret kjøkkenbenk: Både matlaging og oppvask foregår utendørs i sommersesongen.

I 2017 er det 30 år siden Vivi og Eskil forlovet seg. Det skjedde naturligvis her på Amundøya. Begivenheten var planlagt, men ikke mindre romantisk av den grunn.

– Vi tok på ringene nede på odden. Jeg bandt meg blomsterkrans, og Eskil hadde røsslyng i knapphullet. Etterpå feiret vi med middag på hytta. Bryllupsfesten ble holdt på Sundvolden Hotel året etter, 1988.

Champagneodden

«Champagneodden» kaller de den, en flat berghylle nedenfor hytta med utsikt mot Paddevika og sørover mot Sundvollen. På godværsdager drikkes det nemlig champagne her, presis klokken fem. Akkurat dét er en nyere tradisjon, men Vivi har hatt odden som sitt perfekte solested så lenge hun kan huske. I ungdomsårene tok hun med seg venninner hit, de lå på madrass og hørte Grand Prix-låter på opptakskassett.

Vivi Rian lærte tidlig å traktere robåt. Her er hun på vei mot land med hytta på Amundøya bak til venstre.
Vivi Rian lærte tidlig å traktere robåt. Her er hun på vei mot land med hytta på Amundøya bak til venstre.(FOTO: )

Vivi lærte å ro da hun var sju-åtte år gammel. Roturene er noe hun fortsatt setter pris på, og med største selvfølgelighet sørger hun for å bringe journalisten fra Paddevika ut til Amundøya og tilbake igjen. Vel framme på øya fortøyes båten i et tre, og vi følger stien oppover bergknausene mot hytta.

Aktive sommerdager

Paret fra Oppegård liker å være i aktivitet når de ferierer på hytta. For 15 år siden ble de bitt av padlebasillen, og de to kajakkene som ligger i vannkanten er hyppig i bruk. Hvis de ikke da tar robåten til Paddevika, løper til Kroksund og ror tilbake. Men de rolige opplevelsene frister også. Bading, strikking, grilling. Plukke kantareller, markjordbær eller tyttebær, alt etter sesong.

Hytteliv: En gammel Kurér som ble benyttet som bilradio på 60-tallet fungerer fortsatt og fyller hytteplassen med musikk. Med både basketkurs og volleyballnett kan familien også drive ballsport på hytta.
Hytteliv: En gammel Kurér som ble benyttet som bilradio på 60-tallet fungerer fortsatt og fyller hytteplassen med musikk. Med både basketkurs og volleyballnett kan familien også drive ballsport på hytta.(FOTO: )

Trærne på Amundøya skjermer for vær og vind. På en idyllisk sommerdag er det vanskelig å forestille seg at det kan være værhardt her, men Vivi og Eskil bekrefter at det er tilfelle. Det kan være fristende å hogge for utsiktens skyld, men de har vært forsiktige med det.

Hønefoss er sommerbyen vår.

Trærne har forresten flere nyttige funksjoner. Utenfor hytta er det opphengt basketballkurv, volleyballnett, klessnor og løpestreng for gordonsetteren Theo.

Føler tilhørighet

Akkurat som Amundøya har en naturlig plass i Vivis hjerte, har Ringeriksregionen det samme.

– Hønefoss er sommerbyen vår. Dit drar vi på handletur. Det er så trivelig på torget!

Eskil Bråten og Vivi Rian har feriert på Amundøya sammen i 30 år.
Eskil Bråten og Vivi Rian har feriert på Amundøya sammen i 30 år.(FOTO: )

Er det en skikkelig regnværsdag på hytta, blir det gjerne kino i Hønefoss. Og sommerrevyen må de ha med seg hvert år.

Lett å si kanskje, at man er glad i et sted. Men Vivi har også et meget synlig bevis på sin tilknytning til Ringeriksregionen. På festdager bærer hun sin ringeriksbunad med stolthet.

– Mor og jeg reiste til Husfliden i Hønefoss og kjøpte stoff. Sammen har vi brodert bunaden, forteller hun.

– Så jeg føler at jeg er litt ringeriking. I hjertet.

Amundøya i Steinsfjorden badet i sol.
Amundøya i Steinsfjorden badet i sol.(FOTO: )