Gå til sidens hovedinnhold

Utbygging skal applauderes, ikke sjikaneres | Lasse Olsrud Evensen

– Høyhuset ved fossen ser i mine øyne spennende ut.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En motstandsgruppe mot planlagt høybygg ved fossen i Hønefoss sentrum skriker høyt og jobber hardt for å skape mest mulig motstand mot det planlagte høybygget. At folk ønsker å bygge ut Hønefoss med egne midler for både å skape arbeidsplasser samt boliger, skal applauderes, ikke sjikaneres.

Gruppen på Facebook har over 2.000 medlemmer. Foreløpig har gruppen i underkant av 800 som har signert et opprop mot høybygget. Det kan synes som om motstanden mot høyhuset er massiv men er den det?

LES OGSÅ: Tommy (31) vil ha en moderne by for barna sine: – Mange våger ikke å si noe

Så langt er ikke 800 underskrifter av kommunens vel 30.000 innbyggere imponerende. Likevel lager de ivrigste i denne gruppen mye støy.

Imponerer ikke

Tomta som det skal bygges på, har i en årrekke neppe imponert noen slik den har fremstått. Både et sagbruk samt en byggvareforretning har ikke akkurat forskjønnet bybildet med plankestabler og lekablokker nesten like høye som det planlagte høyhuset(ironi).

Flere byer har hatt god effekt av nybygg, og det å skape en moderne by har vært vellykket blant annet i området rundt operaen i Oslo. I mine øye har Oslo fått en fasade ale andre storbyer. Fra sjøsiden liker jeg det jeg ser. Men hva så med Ringerikes hovedstad?

Les også

Litt om høyhus og små byer | Tor Arne Johnsen

Hønefoss sentrum har hatt en enorm utvidelse i høyden de siste årene. Moderne arkitektur er nå rådende ved fossen. Helt ærlig synes jeg nybyggene i Hønefoss er lekre rent arkitektonisk. Sentrum fremstår som en by som gir inntrykk av soliditet og orden. Og moderne. Men det er langt igjen.

Spennende

Høyhuset ved fossen ser på tegningene spennende ut i mine øyne. Jeg klarer faktisk ikke å se at den på noen måte ødelegger fossen som allerede er pakket inn i betongmur på begge sider med utløpet av en kraftstasjon på parksiden. Vakkert?

Nei. Midt i vannfallet står Oppgangssaga i stål som er lyst opp av en lyskaster.

Vakker? Nja. Utsikten fra brua er en gammel jernbanebro av uvasket gammel stein og rustent stål. I skråningene opp mot stasjonen florer ugresset om sommeren. Pent? Nei. Og når sant skal sies: hvor ofte er det skikkelig vannføring i fossen?

Spektakulært skue

To måneder i løpet av året? Tre måneder? Uten vannføring er den kanskje ikke byens mest spektakulære skue. Eller? Litt lenger nedenfor fossen har vi Gledeshuset, inneklemt mellom gamle, ærverdige bygninger,. Stilrent i forhold til omgivelsene?

Nei. Men jeg liker det. Og jeg liker at det har klart å skape et miljø for for folket langs elva.

Les også

Høyhus – av hensyn til utbygger eller befolkningen? | Knut Fure

At Hønefoss har flere utbyggere som vil satse i egen by, blant annet flere bærere av etternavnet Tronrud, skal applauderes, ikke sjikaneres.

Helt ærlig får de gjennomgå rimelig hardt i kommentarfeltet på Facebook-siden.

Joda, de tjener penger på det. Men det viktigste er at de både skaper arbeidsplasser og boliger til folket. Og det midt i en pandemi som setter hele landets økonomi på hodet.

Ikke politisk

Til slutt: jeg har ingen partitilhørighet og snakker ikke av politiske årsaker. Om det var Rødt, Ap, Høyre eller Frp som har stemt frem tillatelser til høybygget, blåser jeg i.

LES OGSÅ: Terje advarer mot å skape usikkerhet: – Det er ikke det Hønefoss trenger nå

For meg er poenget at dette høybygget samt renoveringen av tilstøtende bygg gjør det Hønefoss mer vakker, moderne og attraktiv – og et område rundt fossen folket kan være stolte av.

Kommentarer til denne saken