– Et pluss å ha på cv-en

Artikkelen er over 5 år gammel

– UKM er landets største scene hvor ungdommen kan vise seg fram. Det er positivt å ha med seg videre, sier Milutin Petrovic ved Ringerike kulturskole.

DEL

Klare, sterke toner fyller den lydisolerte studioet på Ringerike kulturskole, tre hoder er i dyp konsentrasjon.

– Jeg synes det går litt fort, sier fiolinelev Rikke Sofie Setra Knutsen. Samspillgruppa har akkurat fullført «The wind that shakes the barley», en munter og lett irsk folkemusikklåt.

– Den skal egentlig gå dobbelt så fort, sier fiolinlærer Milutin Petrovic og demonstrerer. Tonene danser lekende og lett fra lærerens instrument. Elevene svelger og nikker bestemt, dette skal de klare. Bare de får øvet litt mer!

Lov å være kreativ

I disse dager er påmeldingen til neste års UKM åpnet. Fjorårets konkurranse hadde rekordstor oppslutning, og man håper den neste får enda mer oppmerksomhet.

– Det er viktig å få fram at man kan delta med så mye mer enn sang og musikk, sier Petrovic. Han har brukt dagen til å besøke tre skoler i distriktet, for å spre det glade budskapet. Det er mange spørsmål rundt den landsomfattende konkurransen.

– Jeg forteller at det er mange ting man kan delta med, sketsjer, animasjonsfilm, kunst, matlaging, skriving, dataspill, eller om de har andre spesielle ferdigheter. Det viktigste med UKM er å vise fram mangfoldet vi kan by på, sier Petrovic.

Samspillgruppa for fiolin ved Ringerike kulturskole består av fire elever; Tone Eriksen, Rikke Sofie Setra Knutsen, Axel Skurdal Bjerketveit og Sigurd Nyland. Sigurd hadde dessverre ikke mulighet til å komme da Ringerikes Blad var innom.

Tone og Axel har vært med på UKM før. Tone har spilt i tre år, mens Axel har spilt i seks. Axel syns irsk folkemusikk er kult, han hører ikke så veldig mye på popmusikk på radio.

– I klassen min er det flere som spiller forskjellige instrumenter, sier Axel. Han er glad i musikk, og sier han sovner mye lettere hvis han kan lytte til det når han legger seg.

Inspirerte elever

Tone begynte å spille fiolin fordi hun syns Alexander Rybak er så flink.

– Kusinen min er også veldig flink. Da fikk jeg lyst til å begynne jeg også, sier hun veslevoksent.

Modig og engasjert

Rikke har spilt i ett år, men har allerede kommet langt.

– Rikke har talent, konstaterer Petrovic.

Han understreker at den som setter UKM-deltakelse på sin cv, forteller at de er sosiale, kreative, modige og engasjerte. Han mener det er egenskaper som veier tungt.

– Mange talenter har blitt fanget opp på scenen til UKM, og flere av disse er kjendiser i dag, sier Petrovic.

– Musikk gir dessuten grunnlag for dypere tenkning. Det er mange uttrykk som kommer til syne gjennom kunsten, og uttrykkene kan hjelpe oss å sette ord på ting, sier Petrovic bestemt.

Vil bli flinkest

Ikke tvil om at ungdommene synes det er stas å være med på UKM. Tone gleder seg, hun liker godt å opptre.

– Jeg vil bli like flink som begge foreldrene mine, sier Tone som har musikerforeldre.

– Nei, du kommer til å bli enda bedre du, konstaterer Petrovic med et stort smil.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags