10. juli startet familien, inkludert hundene Banditt og Lucy på Vassfarstien i retning Gol. Den første etappen fra Hønefoss hadde de gått tidligere, og turen startet derfor fra Tjuenborgkoia som ligger mellom Sokna og Ringmoen.

– Vi liker å ha aktive ferier og kan vel si at vi ikke er noen typiske strandfolk. Vi tror at dette vil være en tur som Tuva vil huske tilbake på når hun blir eldre, forteller Jon.

Vassfarstien går gjennom et litt mystisk og øde område med gammel skog, mye vilt, og er man heldig kan man se bjørn.

– Vi så dessverre ikke bjørn, bare spor etter den. Vi møtte nesten ingen andre på turen, og vi var i flere dager uten mobildekning noe som gjorde turen enda mer eksotisk.


Mestringsfølelse

Tuva fylte 10 år underveis på turen, og bursdagen ble feiret under åpen himmel i området ved Trollfossen.

– Siden vi var litt usikre på hvor lange etapper hun klarte å gå valgte vi telt som overnatting, men ser i ettertid at vi kunne ha valgt overnatting på hyttene som Ringerike turistforening har langs stien. Ringerike turistforening har virkelig tilrettelagt for en flott opplevelse for de som ønsker å gå Vassfarstien, skryter Jon.

På turen til Gol hadde familien syv overnattinger i telt og gikk i åtte dager, hvor total lengde på turen ble mellom 120 og 130 km. Dagsetappene ble mellom 15-18 kilometer, noe 10-åringen klarte med glans.

– Vi ønsker også å motivere Tuva til å bli glad i turliv, og det virker ikke som om en så lang tur har skremt henne. Hun er veldig klar nå for å gjøre noe lignende neste sommer. Vi er også fullt klar over at en så lang tur kan være med på å ødelegge turgleden for et barn. Derfor snakket vi en god del i forkant av turen med Tuva om at vi ville bli slitne, og at vi til tider ville måtte jobbe for å holde motivasjonen oppe.

– Siden vi er vant til å være på tur, tenkte vi at vi nå kan prøve å strekke strikken litt, og vi ser at det har gitt Tuva en stor mestringsfølelse å nå målet.


Perle i nærområdet

Målet var Pers hotell og badelandet Tropicana på Gol. Og ikke minst søtsakene på bensinstasjonen der fremme i horisonten.

– Siden både mat, klær og utstyr måtte bæres i sekker var det begrenset med plass til søtsaker på turen. Det vi hadde med ble rasjonert ut hver dag, men det ble noen timer snakk hver dag om hva vi skulle kjøpe av godteri da vi ankom bensinstasjonen i Gol, noe som var en god motivasjonsfaktor, sier Jon.

– Vil dere trekke frem noen høydepunkter fra turen?

– Høydepunktet på turen må vel sies å være Trollfossen, selv om det var begrenset med vann som gikk i den nå. Den er også veldig lett tilgjengelig for dagstur. Vi har vært der flere ganger, og plassen må sies å være en perle i nærområdet.

– Fjellpartiet over Nautskardfjellet og Sørbølfjellet er og veldig vakre og her er det mange fine fiskevann og flott utsikt. Partiet fra Nevlingen og opp til Suluvann i Vassfaret var og et flott område. Fønhuskoia til Turistforeningen er en veldig flott hytte, med en vakker beliggenhet ved vannet Strøen.

Godt humør

Familien understreker at man ikke må være i "superform" for å klare turen gjennom Vassfaret, og at man heller ikke behøver å gå langt for å oppleve naturen og det nærområdet har å by på.

– Selv om det ble lange dagsetapper må en ikke være i superform, men en må like å bruke kroppen for å kunne gjennomføre. Det viktigste for å klare å gjennomføre en slik tur er å ha godt humør, for da går alt så mye bedre. Det var noen morgener det var litt tungt å komme i gang, men det løsnet etter hvert. I lunsjen ble det ofte en dupp i lyngen, noe som gjorde at vi var klare for siste etappe frem til middag, sier Jon.

– Ringerike turistforening har mange flotte hytter og stier som en kan oppleve med en til flere overnattinger eller bare en dagstur. Så er en litt nysgjerrig på turer i området men er litt usikker så gå inn på ut.no, som viser hva turistforeningen kan tilby av hytter og stier.

Og den turglade familien har allerede planlagt neste tur i nærområdet.

– Da skal vi gå gjennom Holleia med start ved Vikersund og mål ved Sokna. Vi tar to overnattinger i telt, så det blir en mye kortere tur, men det blir plass til mer søtsaker i sekken!