Gå til sidens hovedinnhold

Tuva (21) studerer i utlandet: – Kom dere ut av Norge-bobla

Artikkelen er over 1 år gammel

I sommer reiste Tuva Bjerkestrand Eid (21) til Rio de Janeiro i Brasil på utveksling. Hun anbefaler andre unge til å gjøre noe lignende.

Puls

Tuva Bjerkestrand Eid (21) har siden 2016 studert ved Bennington College i Vermont i USA. Nå er hun i sitt tredje år av studiet, og har ett år igjen før hun er ferdig med bachelorgraden i Liberal Arts.

– Jeg studerer noe som kalles for musikketnologi, forteller Tuva. Det er enn så lenge et ganske nytt felt, men kort fortalt betyr det at jeg studerer musikk og antropologi. Jeg synes det er veldig spennende å studere musikk og kultur, og å se hvordan de to henger sammen!

Tuva har lenge hatt en interesse for brasiliansk musikk, spesielt brasiliansk jazz og samba. Derfor var valget ganske enkelt da hun skulle finne ut hvor hun skulle dra på utveksling.

Bennington College

  • Bennington College er et veldig lite college, med kun 700 studenter totalt.
  • Skolen har ingen fastsatte studieretninger, og i stedet møter elevene jevnlig med en rådgiver og en komité som skal hjelpe dem på veien mot bachelorgraden.
  • Elevene må skrive et essay hvor de begrunner hvorfor de vil studere det de har tenkt til, og må deretter forsvare dette foran komitéen.

Forske på kulturen

Tuva har tenkt til å bruke tiden i Brasil til å forske på kulturen rundt samba, og planlegger å lage en dokumentar basert på resultatet av forskningsprosjektet.

– Jeg er spesielt interessert i metodene vi bruker når vi dokumenterer kulturer, og hvordan musikalske kulturer blir videreført og bevart.

I tillegg til å studere i Rio, lærer hun også bort engelsk til innbyggerne her.

– Jeg lærer bort engelsk ved et kulturelt senter i Providencia, en av bydelene her i Rio. Jeg trives kjempegodt og lærer minst like mye som elevene mine!

Å balansere teori og praksis er viktig

Skolehverdagen til Tuva er veldig variert, med både praktiske og teoretiske innslag. Semesteret er delt inn i tre avsnitt, og hvert avsnitt varer i seks uker. I løpet av disse seks ukene har hun to fag; portugisisk, og ett annet fag. Hun forteller at da hun ankom Rio for to måneder siden kunne hun knapt nok snakke ett ord portugisisk, men nå begynner hun å beherske språket bedre. De tre andre fagene er valgfag, og Tuva valgte «Samba som motstandskultur», «Internasjonal journalistikk» og et selvstendig forskningsprosjekt som sine valgfag.

– Det første faget jeg valgte handlet om hvordan samba har utviklet seg som en måte å stå imot regimet, enten det var keiserdømmet eller militærdiktaturet, og ofte er brukt til å ta opp politikk og menneskerettigheter. Det startet som en måte å samle den afro-brasilianske befolkningen på, men har blitt til et nasjonalsymbol for hele Brasil i nyere tid, sier Tuva.

De siste seks ukene skal Tuva drive med egen forskning, under veiledning av en brasiliansk professor og musiker. Hun sier at det kommer til å bli mye teori, men også en del praktisk jobbing og moro.

– Jeg må jo utforske området og kulturen når jeg er her, så jeg kan jo ikke bare sitte på skolebenken heller, sier hun flirende.

Omgitt av kulturen hun studerer

– Det som er så spennende med utveksling, spesielt som antropologistudent, er at du får være omgitt av kulturen og faget du studerer. Det går ikke an å sitte i et klasserom på den andre siden av kloden og prøve å lære om Brasil, mener hun.

– Man må faktisk dra dit for å kunne utvikle en mer informert mening. Det blir mye lesing, teori og analysering, men du lærer også så mye bare ved å være her og lære fra de rundt meg. Jeg kan jo dra på sambakonserter og bli kjent med musikerne, og lære direkte fra dem, og det er en helt annen måte å jobbe på enn å lese i en bok, sier hun.

Veldig glad i å reise

Tuva forteller at hun er veldig glad i å reise, og at hun har bodd i utlandet i fem år allerede, da hun valgte å gå de to siste årene på videregående på en internasjonal skole i Nederland.

– Jeg er nok litt for nysgjerrig og rastløs for mitt eget beste av og til. Men jeg synes det er utrolig spennende at jeg kan kombinere interessen min for musikk med trangen til å reise, og jeg studerer akkurat det jeg vil. Det er jo ikke alle som kan si at de gjør det?

Ønsker å bli professor

Et av målene til Tuva er å bli professor. Etter bachelorgraden ved Bennington vil hun studere videre og ta både en mastergrad og en doktorgrad i musikketnologi. Men selv Norge står ikke øverst på lista over stedene Tuva har lyst til å slå seg ned etter at hun har studert ferdig, synes hun det er hyggelig å komme på besøk av og til.

– Jeg har ikke tenkt meg tilbake helt ennå, kjenner jeg. Man skal jo aldri si aldri, men det er ikke det som er planen.

Kom deg ut av Norge-bobla!

Tuva anbefaler alle som har muligheten til å reise eller studere i utlandet til å ta sjansen.

– Etter at jeg valgte å gå de to siste årene av videregående i Nederland, så jeg meg aldri tilbake. Det er så lurt å komme seg ut av den boblen vi lever i i Norge, for man lærer så utrolig masse og det er viktig å få nye perspektiver på livet. Selvfølgelig får man hjemlengsel iblant, og der er ikke mange som blir utenlands så lenge, men selv for en liten periode tror jeg det er sunt å se livet fra en annen side og å møte nye mennesker. Det er så verdt det!

LES OGSÅ: Stine (19): – Plutselig hadde jeg bestilt billetter, så reiste jeg alene til Himalaya

Kommentarer til denne saken