Tuva Bühler (18) tar et såkalt IB-diplomene, som er et utdanningsprogram som blir undervist i enten fransk, engelsk eller spansk for elever som går de to siste rene i videregående skole. IB står for Internasjonalt Baccalarueat, og er et litt annerledes utdanningsprogram enn vanlig videregående utdanning. Istedenfor å få generell studiekompetanse, så får du heller et vitnemål som du kan bruke til å søke på nesten alle universiteter i hele verden.

– IB-diplomene går ut på å istedenfor å ha ganske mange fag som man ellers må ha på videregående, så velger man 6 fag som man fordyper seg i og har et større fokus på, forteller Tuva som studerer i Canada.

Ville prøve noe nytt

Å dra på utvekslingsår var noe Tuva alltid hadde lyst til å gjøre, fordi hun ønsket å se og prøve noe litt annerledes. Hun forteller hvor viktig det er og hvor mye man lærer av å være omgitt av forskjellige kulturer. Hun så etter en hverdag som var fylt opp av nettopp dette, og valgte derfor å rette nesen en annen vei enn det vanlige norske utdanningsløpet.

Skal være en mulighet for alle

Denne muligheten er ment for å være åpen for alle, ettersom man få utrolig mye støtte i form av stipend fra staten og lånekassen. Dersom man ikke har mulighet til å betale den lille egenandelen, blir denne dekket også.

– Jeg trives veldig godt! I tillegg bor jeg på internat, så jeg bor med ungdommer fra over 90 andre land. Her er det elever både fra krigsherjede land, men også fra vanlige Norge. Det er veldig kult, mener hun.

Stor forskjell fra Norge

Den største forskjellen Tuva la merke til da hun begynte med sin IB-utdanning, er den økende mengden håndskrevne prøver. I Norge har skoleprøvene blitt nesten fullstendig elektronisk integrert, men Tuva skriver nå mesteparten av prøvene sine for hånd. Likevel føler hun at det har vært en fin overgang fra norsk skole.

– Lærerne her legger mye vekt på at de har elever som kommer fra helt forskjellige steder. Det er noen her som kommer uten noen form for engelsk bakgrunn, men dette lærer de underveis. Lærerne er veldig flinke til å se hvilke nivåer hver enkelt elev ligger på, forteller Tuva.

Canada var en tilfeldig plassering

Tuva har reist gjennom organisasjonen UWC (united world college), som har 17 skoler rundt omkring i verden. For å få reise med UWC, måtte Tuva sende en søknad til Norges nasjonalkomite for UWC, som har sitt hovedkvarter i Oslo. I søknaden måtte det følge med et personlig essay der hun skrev litt om seg selv.

Etter søknaden var sendt, ble Tuva innkalt til intervju, og videre plassert på én av UWC’s 17 skoler. Det var tilfeldig at hun ble plassert i Canada. Hun kunne sette inn ønsker på hvilke land hun helst ville havne i, men til syvende og sist var det komiteen som bestemte hvor hun endte opp.

Veldig annerledes skolehverdag

Skolehverdagen til Tuva er veldig annerledes fra den norske skolehverdagen. Hun bor på rom sammen med tre andre jenter, og deler hus sammen med flere elever som lever likt som henne.

Skolen varer bare i fire timer, men Tuva forteller at man må jobbe mye på egen hånd, og være veldig strukturert i skolearbeidet.

Siden skolen slutter så tidlig, har de en del aktivitetstilbud på ettermiddagen. Med IB-diplomene følger det også med at man må oppfylle det såkalte CAS-kravet. På norsk står disse bokstavene for «kreativitet, aktivitet og tjeneste», og er fritidsaktivitetstilbud som elevene må holde på med i minst 2 timer etter skolen. Tuva forteller at på skolen hun går på, tilbyr de blant annet dykking, seiling, å jobbe frivillig med forskjellige organisasjoner og tegnspråk som noen av disse aktivitetene.

– Det er jo som regel utrolig gøy siden du får velge selv hva du vil gjøre, forteller Tuva.

Etter aktivitetene har man som regel fri til å jobbe med skole eller henge med venner.

– Når jeg bor i hus med så mange jevnaldrende elever, går mesteparten av fritiden til å være med vennene mine, og det er veldig kult, sier hun.

Jeg kan velge nesten akkurat hva jeg vil

Tuva har ikke bestemt seg ennå om hun har tenkt å reise hjem til Norge når hun skal utdanne seg videre i universitet. Hun forteller at hun har søkt på universiteter i Norge, men også til andre i utlandet.

– Det at jeg har tilbrakt de to siste årene i Canada, har åpnet øynene mine og fått meg til å se hvor mange åpne dører jeg faktisk har. Jeg kan velge nesten akkurat hva jeg vil, noe jeg er veldig takknemlig for, sier hun.

– Hvis du i det hele tatt har vurderer det, så søk!

Tuva oppfordrer alle som har vurdert å ta utdanningen sin i utlandet, til å søke. Hun forteller hvor viktig det er å holde dørene sine så åpne som mulig. I verste fall takker man bare nei dersom man absolutt ikke vil.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i utlandet! Det er en utrolig kul opplevelse, og det finnes så mange forskjellige muligheter enn å bare ta utdanningen sin i Norge. Man blir veldig fort komfortabel i rutinene sine hjemme, og synes de fungerer veldig enkelt for seg. Men å flytte hjemmefra i en tidlig alder gir deg et veldig viktig perspektiv både på hvem du er og hvor du hører til, men også din rolle i det større bildet, sier Tuva.

Ikke vær redd

Avslutningsvis fortalte hun hvor redd hun var for å forlate vennene sine. Men ettersom skoledagen gikk videre på andre siden av verden, merket hun at avstanden ikke ville forandre noe. De gode vennene hennes var der fortsatt når hun kom hjem på besøk. Valget hennes ga henne bare ekstra vennskap fra hele verden, i tillegg til å ha muligheten til å beholde vennene hun hadde hjemme.

– Det er utrolig viktig å bare dra til utlandet for å få det perspektivet på livet, og å lære fra andre kulturer og mennesker rundt om i hele verden. Du får så utrolig mye erfaring og kunnskap som du ikke kan lære hjemme i et klasserom. Ikke vær redd, men bare prøv. Det kommer mest sannsynlig til å funke til slutt, motiverer Tuva.

LES OGSÅ: Tuva (21) studerer i utlandet: – Kom dere ut av Norge-bobla