Hvorfor flommer ikke Ringerike og Hønefoss over av turister? Vi har jo alt det en turist kan ønske seg. Problemet må være at turistene ikke vet det.

Undertegnede Unni Carlsen og Lise Bye Jøntvedt, har i flere artikler pekt på behovet for en samlet, men akk så fraværende, turistsatsing på Ringerike.

LES OGSÅ:Svein og Olaug jobbet på tønneheisen: – De hadde alltid ønsket å bli reddet av en kjekk brannmann

Nylig vedtok formannskapet å ikke yte ekstra midler til Visit Innlandet, utover de drøyt 600.000 som er kommunens normale medlemsavgift.

Det vedtaket er vi undertegnede veldig enig i, selv om nordmenn i år skal feriere i eget land og vi trenger å nå dem.

Ringerike har ikke på noen måte flommet over av turister, hverken norske eller utenlandske, i de årene kommunen har vært medlem av Visit Inlandet. Vi har ingen tro på at ytterligere støtte til Visit Innlandet vil endre på dette.

Må satse selv

Derfor mener vi at Ringerike må ta initiativet og regien selv og gi ansvaret som turistsjef til en dedikert medarbeider i kommunen.

Helst umiddelbart, for sommeren kommer med stormskritt.

Den medarbeideren bør etter vår mening være underlagt næringssjefen.

Vi mener at alle kommunene i vår region, Ringerike, Hole, Jevnaker, Modum og Krødsherad bør gå sammen om en felles, kraftfull reiselivssatsing.

Høyres program

Ringerike Høyres program viser til at vi nettopp vil jobbe for reiselivet. Vi mener at reiseliv og turisme er mer enn bare å ligge på en strand og sole seg. Opplevelse er minst like viktig.

Grønne opplevelser, og matopplevelser er noe Ringerike byr på. Vi har ikke bare kortreist mat, vi har ureist mat. Dette er noen punkter fra programmet:

  • Bidra til vekst i reiselivsnæringen gjennom samarbeid i regionen
  • Søke partnerkap for utvikling av nærområdet i miljøfeltet.
  • Bidra til landbruksnæringen i Ringerike opprettholdes for å sikre matproduksjon og gud utnyttelse av lokalprodusentmatta
  • Bidra til gudskommunikasjon mellom kommune og næringsliv, og fokus på innovasjonsarbeid og grønderskap.


Er det noe lokalt mat- og fruktprodusent står for, så er det innovasjon og gründerskap.

Trenger fyrtårn

Vi trenger et fyrtårn på Ringerike. Noe som er så spesielt og spektakulært at det vekker oppsikt.

Som for eksempel en gondolbane fra Hønefoss til Ringkollen. Det hadde jo vært fantastisk!

Om noe hadde trukket turister hit, så hadde vært en gondolbane. Andre steder som har satset på dette tjener penger.

Ganske nylig kom det noen lignende, spenstige forslag i Hole. Blant annet om å få i gang tønneheisen i Krokkleiva igjen. Om et par-tre år seiler det et vikingskip på Tyrifjorden.

Utover dette har jo Hole, Jevnaker og Ringerike alt det turister kan ønske seg. Vi har skog og fjell, med alpinanlegg vinterstid.

Vi har campingplasser med sandstrender. Vi har elva med Dronning Tyra. Vi har gårder som tilbyr gårdsturisme og massevis av opplevelser for barn.

Vi har gårder som er prisbelønte for sine oster, pølser og kjøttvarer, frukt og bær. Vi har en hyggelig by med skulpturer, uteserveringer og en super lekeplass for barn.

Vi har Livbanen, Søndre park, Petersøya og Schjongslunden. Vi har Hadeland Glassverk, Kistefos med The Twist, vi har museer og middelalderkirker for de kulturinteresserte. Shopping?

Hønefoss har spennende spesialforretninger, både når det gjelder klær, sko og interiør.

Ikke minst har vi flere flotte hoteller som bare lengter etter å få gjester igjen, etter den vanskelige våren landet har vært igjennom med Corona-viruset.

Legg igjen pengene her

Men la oss være ærlige, vi ønsker at turistene skal legge igjen pengene sine i Ringerike kommune.

Kjører turistene bare gjennom byen for å se The Twist, er alt vi får igjen en lengre, forurensende bilkø mens Jevnaker får inntektene. Det unner vi dem forsåvidt. Men det er klart at Hønefoss og Ringerike trenger et fyrtårn som trekker folk til oss.

Selvfølgelig er Ringerike ikke det eneste distriktet som ønsker seg mange norske feriegjester i år. Vårt problem er at mange av de andre er flinkere til å fortelle om seg selv.

Så hva gjør vi? Ringerikes Blad pleier å lage en sommeravis fra våre tre kommuner. Den pleier å komme i postkassene lokalt. I år bør Ringerike kommune samarbeide med avisen om å få distribuert den avisen ut i hele Viken/Østlandsområdet, på papir og på nett.

Kanskje i Bergensområdet også. Stabilt, varmt og rolig vær er noe mange forblåste og regnvåte bergensere lengter etter.

Det er også veldig viktig å satse digitalt, og nettopp her kunne Ringerike kommune med en turistsjef utgjøre en positiv forskjell med å presentere attraksjoner, opplevelser og tilbydere av tjenester på nettet.