Terrorfare og flyktningkrise er med på å styre sommerens ferievalg

SHARM EL-SHEIKH: Mye sol og lave priser gjorde Sharm el-Sheikh til et populært reisemål for nordmenn. Nå anbefaler Utenriksdepartementet turistene å holde seg unna inntil videre.

SHARM EL-SHEIKH: Mye sol og lave priser gjorde Sharm el-Sheikh til et populært reisemål for nordmenn. Nå anbefaler Utenriksdepartementet turistene å holde seg unna inntil videre. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser helt klart at terrorangrep og andre hendelser påvirker reisemønsteret til folk, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

DEL

– Etter Paris-terroren i høst sank aktiviteten på nettsiden vår dramatisk i ukene etterpå, selv om vi ikke tilbyr turer dit. Folk var rett og slett ikke i modus til å planlegge ferien, og det er forståelig, sier hun.

I en undersøkelse InFact gjorde for VG i desember, oppga 58 prosent av kvinnene og 41 prosent av mennene at de hadde blitt reddere for å reise til utlandet etter terroren i Paris og bomben på det russiske charterflyet på vei fra Egypt. Kanskje ikke så rart – turister er attraktive terrormål. Angrep mot turister får mye oppmerksomhet, skaper frykt og rammer økonomien i land som er avhengig av turisme.

– Trusler fra terror, naturkatastrofer eller andre risikofaktorer er med i betraktningen når folk tar sine reisevalg, sier reiselivsforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer, Terje Slåtten.

– De fleste ønsker ikke å ta noen risiko når målet er en hyggelig ferie med familien, og velger heller et reisemål de anser som sikkert og trygt, sier han.

Skepsis til Egypt

Blant nordmenns feriefavoritter har særlig Egypt fått merke at terror påvirker reisevalgene våre.

– Egypt var tidligere veldig populært, men mange er blitt skeptiske på grunn av terrorfaren, sier Aspengren i Star Tour.

Star Tour har ikke tilbudt reiser til Egypt de siste tre årene, men har Hurghada tilbake på programmet for inneværende vintersesong.

– Det er litt for tidlig å si, men foreløpig ser det ikke ut til at folk er så ivrige etter å reise dit, forteller hun.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Egypt med unntak av noen områder, blant annet turistområdene på vestsiden av Rødehavet, der Hurghada ligger. Inntil nylig var også Sharm el-Sheikh blant unntakene, men UD fraråder nå reiser også dit.

Ving har ikke hatt reiser til Egypt de siste årene, det samme gjelder Solia.

– Vi sluttet å tilby Egypt for noen år siden fordi situasjonen var ustabil og etterspørselen gikk ned, sier PR-ansvarlig i Ving Elisabeth Larsen-Vonstett. Apollo hadde ikke Egypt på programmet i 2014, men har tatt det inn igjen denne sesongen.

Avlyser Tunisia-turer

Hardt rammet av terror mot turister er også Tunisia. Etter terrorangrepet i Sousse i sommer har ingen norske charterselskap tilbudt turer dit. Utenriksdepartementet fraråder også feriereiser til Tunisia. Detur har foreløpig Tunisia på programmet for sommersesongen, men har uttalt at de vil avlyse turene dersom UDs reiseråd blir stående.

Også urolighetene i Tyrkia har gjort en del nordmenn skeptiske.

– Etterspørselen etter Tyrkia har foreløpig vært lavere enn i fjor, men det er litt for tidlig å si hvordan sommersesongen ender, sier Larsen-Vonstett i Ving.

Verken hos Ving eller Star Tour har de imidlertid merket noen effekt av flyktningstrømmen til de greske øyene.

– Vårt inntrykk er at nordmenn ikke har blitt skeptiske til å reise til Hellas. Snarere tvert imot: I sommer så vi at mange av våre reisende ønsket å hjelpe, og benyttet muligheten til å ta med ekstra bagasje, sier Larsen-Vonstett. Flere av charter- og flyselskapene tilbød nemlig passasjerene å ta med ekstra bagasje med klær og utstyr til flyktningene.

Vender raskt tilbake

Hos Lilleput Reiser derimot, har flyktningkrisen gått hardt ut over bestillingene. Lilleput Reiser er det eneste norske selskapet som tilbyr turer til Lesvos og Chios, de to øyene som har tatt imot flest flyktninger.

– I høst var det nesten full stopp i bestillingene til Lesvos og Chios, sier daglig leder Frode Schiøtz. Han satser likevel på destinasjonene også neste sesong.

– Vi som jobber i denne bransjen vet at folk kan bli skremt fra å reise når noe skjer, men at de kommer tilbake så fort situasjonen roer seg. Våre overnattingssteder ligger langt unna der flyktningene ankommer, og vi ser allerede en langsom økning i bestillingene til Lesvos og Chios, sier han.

Også reiselivsforsker Terje Slåtten mener at hendelser som skremmer oss fra å reise til en reisemål det ene året, kan være glemt det neste.

– Med en gang noe har skjedd opplever vi gjerne trusselen som større enn den faktisk er. Så går tida, idyllen gjenopprettes og turistene strømmer tilbake, sier han. Hendelser kan til og med tiltrekke seg turister.

– Vulkanutbruddet på Island, som gjorde at mange ble stående askefast, har faktisk ført til økt interesse for Island som reisedestinasjon. Folk ble nysgjerrige og ville se hvordan landet var, sier han.

Reiseforsikring i risikoområder

Utenriksdepartementet vurderer fortløpende hvilke land og områder som kan være risikofylte å reise i. På nettsiden landsider.no finner man de offisielle reiserådene for hvert enkelt land. Velger du å reise til et sted som UD advarer mot, vil de fleste reiseforsikringer ikke være gyldig dersom du blir rammet av krig, terror og uroligheter. Den vil kun dekke hendelser som ikke er relatert til urolighetene, slik som for eksempel sykdom.

De norske charterselskapene følger vanligvis UDs reiseråd, og avlyser turer til steder som UD advarer mot. Man vil da få pengene tilbake. Har det vært hendelser et sted som UD ikke advarer mot, har det variert hvorvidt kundene får pengene tilbake dersom de ikke tør reise. Etter Paris-terroren fikk de fleste lov til å avbestille eller utsette reisen uten kostnad, på tross av at UD ikke advarte mot å reise dit. Etter uroen i Alanya i Tyrkia sist sommer gjaldt derimot vanlige avbestillingsregler for dem som ikke ville reise.

(Kilder: Europeiske.no, dinside.no)

Utrygge reisemål

Her er Utenriksdepartementets offisielle reiseråd til noen typiske turistdestinasjoner.

* Egypt: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold på Sinai, med unntak av opphold i Sharm El Sheikh. Inntil situasjonen er nærmere avklart, frarådes også ikke-nødvendige reiser til Sharm El Sheikh. UD fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten.

* Tyrkia: Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn 10 km fra grensen til Syria som ikke er strengt nødvendige, samt råder til å utvise aktsomhet ved reiser utover disse 10 km i provinsene Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin og Sirnak.

* Tunisia : Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i governoratet Kasserine og governoratet Tataouine sør i landet. UD fraråder alle reiser til og opphold som ikke er nødvendige i øvrige deler av Tunisia.

* Thailand: Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Artikkeltags