Gå til sidens hovedinnhold

Trygdeoppgjøret ferdig - forskjellene øker | Oddbjørn Hoem

Artikkelen er over 2 år gammel

– Mens lønnsmottakere har økt sin kjøpekraft de siste fem årene, har pensjonister sett prisene stige langt mer enn pensjonene, skriver Oddbjørn Hoem i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årets trygdeoppgjør ble avsluttet 21. mai, og resultatet er at pensjonistene i snitt får en krone mer pr. dag å rutte med. Regjeringen nekter å imøtekomme Pensjonistforbundets krav om forhandlingsrett og tviholder på dagens pensjonsregime med underregulering.

2019 går dermed mot å bli det femte året på rad uten realvekst i inntekten for alderspensjonistene. Med dagens underregulering av pensjonene på 0,75 prosent sammenlignet med gjennomsnittlig lønnsvekst, så øker forskjellene mellom yrkesaktive og pensjonister.

Pensjonister får ikke ta del i den samme velstandsutviklingen som de yrkesaktive. Mens lønnsmottakere har økt sin kjøpekraft de siste fem årene, har pensjonister sett prisene stige langt mer enn pensjonene.

Pensjonister har samme behov for realinntektsvekst som resten av befolkningen. Det har festet seg et inntrykk av at vi i Norge ikke har råd til å regulere pensjonene i takt med lønnsutviklingen. Dette er feil.

Oddbjørn Hoem

Leder Hønefoss pensjonistforening

Hønefoss

 

Nasjonalinntekten øker stadig. Det er denne som fordeles mellom stat, kommune, bedriftseiere, arbeidstakere og pensjonister gjennom lønns- og trygdeoppgjøret. Regulering av pensjon dreier seg altså ikke om hva samfunnet har råd til, men om fordelingen av verdiskapingen. Pensjonistforbundet mener pensjonistene skal få ta del i denne på lik linje med andre grupper.

Vi kjemper for at pensjonene skal øke på linje med lønnsveksten, og for reelle forhandlinger i trygdeoppgjøret. Dette handler om en rettferdig pensjon for både dagens og fremtidens pensjonister. Alle fortjener å få ta del i velstandsutviklingen.


Kommentarer til denne saken