Gå til sidens hovedinnhold

Trubadur til Hønefoss

Elias Akselsen opptrer i Hønefoss Kirke søndag 5. september, med Gjertruds Sigøynerorkester som backing band.

Innsendt:

Konserten er et samarrangement i regi av Agora kulturkafé, Ringerike kirkeakademi og Hønefoss kirke/Menighetsrådet, og gir lokalbefolkningen mulighet til å oppleve den unike sangeren på nært hold.

Elias Akselsen er kanskje den fremste representanten for romanifolkets musikk-kultur i Norge, og er kjent for å viderebringe de reisendes særegne sangtradisjon – også med forankring i de reisendes kristne tradisjoner. Han er evangelist med pinsevennforankring, og står også som formidler av en levende, bekjennende sangtradisjon innenfor dette miljøet.

Elias Akselsen kom frem i lyset mot slutten av 1990-årene, og mottok NRKs folkemusikkpris i 2001. Han medvirket i filmen Tradra – i går ble jeg tater (2004). Stein Østbø skrev biografien Deilig er jorden (2004) om ham.

Gjertruds Sigøynerorkester, som har turnert regelmessig med Akselsen i flere år, har gjestet Hønefoss flere ganger de siste årene. De har opptrådt i regi av Agora kulturkafé med reint sigøynermusikk-repertoar (på Cafe Clint 2019) – samt tre år på rad med juleforestillingen «Rom i herberget», seinest i desember 2020. Dette er for øvrig en tradisjon som opprettholdes også i år, med ny julekonsert 9. desember.

Gjertruds Sigøynerorkester, med lokalt forankrede Tom Karlsrud på trekkspill, spiller alltid med intens og inspirerende spilleglede og entusiasme, og kommer til skape den perfekte klangbunn for Elias Akselsen og hans inderlige og uttrykksfulle stemme.

Agora Kulturkafés arrangementer støttes av Norsk kulturråd, og billetter kan sikres på Ringbillett.

Kommentarer til denne saken