Gå til sidens hovedinnhold

Tro og fakta om bane og vei | Kåre Bech

– For hytteturistene er ikke E16 bare viktig, den er en forutsetning.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre-damene Sandra Bruflot og Iselin Haugo har i Ringerikes Blad et interessant innlegg om ny E16 og Ringeriksbanen, interessant fordi det forteller tydelig hvor mye sterkere tro er enn kunnskap.

Ringeriksbanen er planlagt mellom Hønefoss og Jong i Bærum. Derfra til Sandvika og Oslo avhenger blant annet av når ny Oslotunnel blir bygget.

Ikke prioritert

Det vi vet om denne, er at den ikke er et prioritert jernbanearbeid. Anslått byggetid regnes i flere 10– år. Å gjenta dette om og om igjen, synes å prelle av på baneentusiastene.

«I dag er veien over Sollihøgda preget av kø, kork og kaos». Har dere unngått å legge merke til at E16 skal gå i tunnel under Sollihøgda og er under videre utbygging ned til Skaret?

Det som gjør dagens E16 uegnet, er opphopning av turister og hyttefolk. Dette begynner sent om torsdagen og øker gjennom fredagen inntil de lange, langsomt gående køene løser seg opp noe før midnatt.

100 prosent utenbygds folk

Påfølgende søndag skal alle hjem i samme sneglefart-tempo. Ingen innfødt tar bilen frivillig mot Sandvika den kvelden – køen består av 100 prosent utenbygds folk.

«Ringeriksbanen og E16 er et nasjonalt fellesprosjekt der vei og bane bygges samtidig». Dette er ikke tilfelle, en eventuell bane ligger langt frem i tid, imens blir E16 ferdigstilt og gjør banen overflødig. Med hensyn til klimautslipp, tyder det meste på at bilen kan minske sine, mens toget har små muligheter.

Skulle det vise seg at toget blir nødvendig, oppnås det med å kombinere Randsfjordbanen og Gjøvikbanen – et alternativ som av prestisjegrunner får liten oppmerksomhet.

Ustoppelig ødeleggelse

Det lever vi godt med, men vi lever ikke godt med den ustoppelige ødeleggelsen av naturen rundt oss.

For hytteturistene er ikke E16 bare viktig, den er en forutsetning.

Sandra Bruflot og Iselin Haugo er representanter for Høyre i Buskerud. Det forplikter til litt mer nyansert tenkning.

Kommentarer til denne saken