Gå til sidens hovedinnhold

Trenger vi å stemme ved valg? | Svein Nybakke

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter årets kommunevalg har jeg sett at hvem og hvilket parti vi stemmer på, ikke er avgjørende for hvem som styrer i våre kommuner og nye store regioner. Etter min mening blir det en svakhet for demokratiet når de partier som får flest stemmer ikke får mulighet til å styre.

Når partier med få stemmer skal ha mere makt enn valgets vinner, må det være noe feil med valg ordningen i Norge.

Jeg ser her på Ringerike at partier som er valgets vinnere, blir holdt utenfor. Noe som også skjer andre steder i landet. At det blir laget samarbeid mellom partier som ikke har god nok politisk plattform og felles politikk, men for å holde andre partier utenfor. Velgerne blir etter min mening holdt for narr, når din stemme ikke er viktig for hvem som styrer etter valget.

Valgdeltakelsen er også veldig lav, og jeg er redd for at den kan bli lavere når det er så usikkert hvem som styrer sammen etter valget. Det gjelder både ved lokal- og riksvalg. Interessen for politikk blir mindre når det ikke er klare forskjellige politiske alternativer.

Selvfølgelig ligger det et ansvar for at alle politiske partier å forhandle fram løsninger, men noen går litt langt for å få makt. Og vi velgere blir noe forundret når partier kan samarbeide fra ytre høyre til ytre venstre i en kommune, men er bitre fiender i nabo kommunen.

Hvilken saker vi fokuserer på er veldig avgjørende for interessen for politikk. Under årets valg ble det altfor mye rikspolitikk, ikke minst på bomringer.

Dette har sikkert stor betydning for dem som har en bom i nærheten, ikke for dem som bor langt oppi ei bygd og enda ikke fått asfalt på veien. Eller at våre rikspolitikere blir litt furtne når noen sier noe stygt til dem, og må be om unnskyldning.

Politikk må handle om å skape verdier og gode tjenestetilbud til det beste for alle hvor du bor og hvilke behov du har. Det er et felles ansvar vi alle har.

Kommentarer til denne saken