Gå til sidens hovedinnhold

Tre damer gjør en forskjell i Hole | Eva Bekkelund-Eriksen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tre kvinner gjør en forskjell i politikken i Hole fordi de viser så tydelig at de er opptatt av å ta vare på innbyggere.

LES OGSÅ: Plasseringen av minnestedet vedtatt med klart flertall

Varaordfører Anita Haugland Gomnes fra Senterpartiet, Irene Fossum fra Kristelig Folkeparti og Nina Sjøli Lauritzsen fra Frp var innbyggernes talspersoner da kommunestyret tok stilling til 22. juli minnestedet for kort tid siden.

De bekreftet at de har forstått ombudsrollen.

Gode konstruktive forslag

De tre damene fikk ikke med seg de andre partiene. Forslaget om helsekonsekvensutredning falt for døve ører.

Det samme gjorde forslaget om å sende et klart signal til statlige myndighetene om å bruke millionene minnestedet koster på overlevende og pårørende etter mordene på Utøya for snart ti år siden.

De var til tider lavmælte, men budskapet fra de tre kvinnene var likevel klart og tydelig: Vi er lokalpolitikere og det er vår plikt å ta vare på egne innbyggere.

Les også

Holes politikere og administrasjon har et tillitsproblem | Anne-Gry Ruud

Varaordføreren beklaget også belastningene våre egne sambygdinger er blitt utsatt for og fortsatt opplever på grunn av denne saken.

En opplagt ombudsrolle

Nå vil du kanskje si at det er helt unødvendig å skrive om noe så opplagt, nemlig at lokalpolitikere har og tar ansvar for sine egne innbyggere. For det er jo nettopp hele vitsen med lokalpolitikere og lokalpolitikk.

LES OGSÅ: Velforening stilte med advokat i Utøya-saken: Møtte tause politikere i Hole

Du velges til verv for å ivareta lokalbefolkningens interesser, liv og helse.

Det er likevel på sin plass å nevne nettopp disse kvinnene, fordi de viste empati, forståelse og var opptatt av hvordan kommunen best kunne ta vare på mennesker som helt ufrivillig har kommet i en svært vanskelig situasjon.

Logikk uten logikk

Du kan naturligvis lure på logikken i det som ble sagt av andre fra talerstolen: De erkjente at minnestedet vil bli en belastning for beboere, men stemte ja til minnesmerket.

Les også

Politikere angriper ytringsfriheten og demokratiet | Eva Bekkelund-Eriksen

De visste også at en helsekonsekvensutredning, slik loven faktisk krever i en slik sak, ville hindre en rettssak. Flertallet sa likevel tvert nei til en slik utredning, men de har vedtatt at beboerne skal få individuell terapi.

For å si det på en annen måte: De kutter deg først opp og skaper store sår og får litt dårlig samvittighet og tilbyr bandasje. Forstå det, de som kan.

En avgjørende utredning

Hvordan vi som samfunn skal komme videre, er ikke så lett å se i dag. Et politisk vedtak kan ankes. Deretter blir det rettssak, i tre rettsinstanser.

Det er snakk om flere krevende år for både innbyggere, politikere og administrasjonen. Husk at alt dette kunne vært unngått, om flertallet hadde lyttet til de tre kvinnene, som foreslo helsekonsekvensutredning.

Les også

Beboere ville ikke svare på helseundersøkelse: – Vi har et betydelig tillitsproblem

Det som har skjedd kan også være varsko til oss alle. Etter at flertallet av lokalpolitikerne våre har bestemt seg for å være rikspolitikere, høres det fra flere hold:

Hvem blir de neste som opplever akkurat det samme som beboerne på Utstranda?

Les også

En alternativ minneplass på Utstranda | Anette Morén og Rasmus Lindberg

Hvordan og hvem skal bidra til å gjenreise tilliten til politisk miljø og administrasjon er spørsmål som må besvares. Det blir ingen lett oppgave, når tilliten er borte.

Det er likevel avgjørende for en liten kommune som Hole at det politiske miljøet tar konstruktive initiativ, er ivaretakende og samlende.

En begynnelse vil være å lytte til de tre kvinnene, som satte avtrykk fordi de er opptatt av varige verdier, egne innbyggere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.