Gå til sidens hovedinnhold

Tor Magnus Amble har ventet i to år: – Dette var en stor opplevelse

Det var knyttet mye spenning og forventninger til overrekkelsen av Hønefoss kirkes nye messehagel denne uken. At forventningene ble innfridd, var det ingen tvil om.

Innsendt:

Et stort smil til tekstilkunstneren Kristin Lindberg og masse gode ord fulgte med fra sognepresten, som også fikk en tåre i øyekroken.

– Dette var en stor opplevelse, så flott, så vakre farger og kombinasjoner, både i stoffvalg og broderier, med innvendig gylden silke som skinner og skaper vakre reflekser, skryter sogneprest Tor Magnus Amble, som stolt viste frem messehagelen.

Fargene i broderiene foran og på bakside er tatt igjen fra Peter Suttons vakre kunstverk på fondveggen i kirken.

Ventetiden gjennom mange måneder, fra bestillingen var godkjent av Biskopen, til å se den ferdige, grønne messehagelen åpnet for mange flotte ord.

Til stede ved overrekkelsen var utsmykningskomiteen ved Lene Hallsteinsen, Anne Luther Johansen og kunstkonsulent Angela Barco Barón, Hønefoss menighetsråd var representert ved leder Guro Hellgren og Roar Olsen, og selvfølgelig den stolteste av oss alle, sogneprest Tor.

Til høytid

– Alle kirker skal ha messehagler, helst i alle de fire liturgiske fargene, grønn, hvit/gylden, fiolett og rød, og som absolutt minimum, de to mest brukte, grønn og hvit, kan Tor Magnus fortelle.

Messehagelen bæres av presten under nattverdsfeiringen; på høytidsdager og andre høytidelige anledninger under hele gudstjenesten.

Anskaffelse av messehagler ble helt fra byggingen av den nye kirken planlagt også for nye Hønefoss kirke. Gaver og innsamlede midler, og ikke minst bevilgning fra fellesrådet, har heldigvis gjort det mulig for Hønefoss menighetsråd å bestille alle fire messehagler.

Det er alt to års siden første bestilling ble gjort.

Regler

Det er ventetid på godkjennelse av tegninger fra tekstilkunstneren hos biskopen.

Regelverket fra 2015 legger vekt på at messehaglene lages spesielt til den kirken de skal brukes i, både hva fargevalg og symbolbruk angår, og at messehagler holder høy kvalitet.

– Siden alter og prekestol i Hønefoss kirke har en så særegen form, har tekstilkunstner Kristin vært på mange besøk for å søke inspirasjon i kunsten i kirken for hennes videre arbeide.

Når kirkerommet er så vakkert, i sin enkelhet og renhet, og når fondvegg og liturgiske møbler er av en slik kvalitet som vi er velsignet med, er det viktig at messehaglene er av tilsvarende kvalitet, laget og avstemt til kirken vår, og dette har Kristin virkelig innfridd, avslutter sognepresten.

Åtte kirker

Dagen før Kristin ankom Hønefoss kirke var hun i Rollag stavkirke for å levere fra seg en annet messehagel; helt annerledes i utforming og farger enn den som Hønefoss fikk.

Hun har laget kirketekstiler siden hun fikk det første oppdraget fra Østerås kirke i Oslo i 2007. Hun er egentlig billedkunstner, men er også opptatt av kirkekunst.

Siden 2007 og frem til i dag har hun brodert og montert messehagler til åtte kirker på østlandsområdet før hun altså fikk oppdraget fra Hønefoss menighet.

Brukes søndag

Nå skal hun i gang med å tegne den hvite messehagelen hvor mye av ornamentikken blir av gylden fargekombinasjon.

Å brodere og sy messehagel er ikke arbeid for kun en person, og Kristin ønsket å berømme hennes gode hjelpere, Anni Hagen som har montert, og assistent på broderiene Berit Larsen. Begge er også fra Noresund.

Til søndagens gudstjeneste blir den nye messehagelen tatt i bruk

Kunstkonsulent Angela Barco Barón vil til søndagens gudstjeneste overrekke messehagelen til sognepresten. Alle ønskes hjertelig velkommen til å oppleve dette store øyeblikket!

Kommentarer til denne saken