– Miljøvennlig jernbane?

OPPTATT AV MILJØET: – Er jernbanetransport så miljøvennlig som vi tror, spør en leser.

OPPTATT AV MILJØET: – Er jernbanetransport så miljøvennlig som vi tror, spør en leser. Foto:

DEL

I disse «grønne tider» er vi så opptatt av å få mest mulig transport over på jernbanen.

Men er jernbanetransport så miljøvennlig som vi tror? Jeg tviler på det.

Mye av tungtransporten på jernbanen ser ut til å utføres av private – kanskje utenlandske – jernbaneselskap. Av det vi ser her i distriktet, kjøres mange av togene med diesellokomotiver. Etter at linjen fra Hønefoss til Follum er blitt elektrifisert, er antall diesellokomotiv redusert, men det er fortsatt mange i drift.

Onsdag morgen, 28. august, kl. 06.15 kom et tog fra Hensmoen med jernbanesviller. Dette toget hadde diesellokomotiv. Det stanset rett nedenfor blokkene i Teglverksveien, og det ble stående og gå på tomgang i flere timer. Jeg reiste ned på Hønefoss stasjon og spurte en operatør fra Jernbaneverket om hvordan de kunne tillate at et stort diesellokomotiv kunne stå i timevis å spy ut eksos. Han fortalte da at mange diesellokomotiv var konstruert slik at de måtte ha en kjernetemperatur på 40 grader for å kunne starte og derfor måtte stå å gå på tomgang. Selv på varme sommerdager måtte de gå på tomgang for å få høy nok kjernetemperatur.

LES OGSÅ: Follumbanen blir elektrisk: – Pass på fiskestenger og stiger

Han kunne også fortelle at det aktuelle toget hadde avgangsplan på ettermiddagen – kanskje 12 timer etter at det ankom Hønefoss stasjon, og at motoren ikke kunne stoppes!

Etter å ha hatt en slik opplevelse, spør jeg meg selv om jernbanetransporten er så miljøvennlig som vi blir innprentet av politikerne. Er det fritt fram for private jernbaneselskap å benytte «miljøbomber» på norske jernbanelinjer? Det er strenge miljøkrav til store motorkjøretøyer på veg, men tydeligvis ikke på jernbane. Hilsen beboer i Teglverksveien.

LES OGSÅ: Her kjører statsråden et av de siste diesellokene fra Follum: Nå slipper naboene stank og støy

Brenner du for noe? Ring 32 17 96 66 eller send e-post til direkte.linje@ringblad.no

Artikkeltags