Tirsdag kommer en av Norges beste kapasiteter på feltet, professor Janne Haaland Matlary, til Humbar for å kåsere rundt Ukraina-krisen og forholdet til NATO. Kåseriet holder hun på Humbar på Nordre torg.

Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, samt professor II ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen. Hun har blant annet utdannelse fra Handelshøgskolen BI og en doktorgrad i statsvitenskap fra UiO. På CV-en har hun også en periode som forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Hun var forskningsdirektør ved Senter for europaforskning i 1995–97. og statssekretær i Utenriksdepartementet i 1997–2000.

De siste 20 årene har hun vært professor ved Universitetet i Oslo.

134-årig historie

Arrangør for foredraget er Ringerike Forsvarsforening, og det er en forening med lang fartstid.

– Ringerike Forsvarsforening ble stiftet 27. mars 1888 i Hønefoss, med 76 fremmøtte. Dette skjedde bare to år etter at Norges Forsvarsforening ble etablert, opplyser Jan Helge Østlund i Forsvarsforeningen.

– Første formann var ordfører Georg Schirmer, og man sendte uten innbydelse til det brede lag av folket «hvor man oppfordre de fedrelandsindstillede Mænd og Kvinder til at træde ind i Foreningen».

Østlund forteller at det var høyst naturlig å opprette en slik forening mot slutten av 1800-tallet.

– På denne tiden stod nasjonalfølelsen høyt, og forsvarssaken var viktig med tanke på at man var i union med Sverige. Den virkelige storhetstiden for Ringerike Forsvarsforening var på 30-tallet da foreningen hadde omslag 500 medlemmer.

I 1940 ble foreningen av naturlige årsaker nedlagt, før den ble startet opp igjen av Eivind Snersrud etter krigen.

Aktuelt

– I dag er det igjen urolig i Europa, og forsvarssaken bør stå langt fremme for flere ringerikinger. Og det er viktig å få med seg at forsvarssaken ikke bare er militære anliggender, men også beredskap og hvordan vi alle kan være beredt i fall en krise skulle oppstå. Hvor mange har vann, batterier, stearinlys og hermetikk i kjelleren? spør Østlund.

– RFF håper at folk møter opp, og får med seg et interessant foredrag i litt uformelle omgivelser. Temaet angår oss alle! Og kanskje kan man gjenoppfriske Ringerike Forsvarsforenings oppfordring fra 1888, og håpe på flere medlemmer! sier Jan Helge Østlund.