Gå til sidens hovedinnhold

Tillitskrise mellom administrasjon, politikere og innbyggere

Artikkelen er over 1 år gammel

At politikere ikke vil kontrollere administrasjonens tall, men toer sine hender og frikjenner seg fra ansvar for vedtak, er ille, skriver Einar Kristiansen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringerikes Blad beskriver tillitskrise mellom administrasjon og politikere i saksbehandlingen av Hønefoss skole.

Dette misforholdet gjelder også for saksbehandlingen av Heggen barnehage, samtidig som det har bygd seg opp en manglende tillit fra ringeriksborgere.

LES OGSÅ: Bygdebarnehage legges ned: – Klønete gjort av kommunen, mener varaordfører

Kommunestyret ved H, Ap, KrF og Frp vedtok i siste kommunestyremøte å legge ned Heggen barnehage. Dette ble gjort med grunnlag i rådmannens beskrivelse av barnehagen i høringsdokumentet. Dessverre benyttet rådmannen en tilstandsrapport fra april 2018 der bygget beskrives som meget kostbart å sette i stand, 4,2 millioner kroner.

Stolte på anbefalinger

Etter samtaler med politikere har det kommet for dagen at disse ikke har kjent til denne rapporten, men kun stolt på rådmannens anbefaling.

Etter å ha lest denne rapporten, og som kjenner av bygget som rektor ved skolen i mange år, ble det tydelig at rapporten ikke beskrev den virkelige tilstand.

Høringsdokumentet beskrev for eksempel at det var dårlig luftkvalitet, noe som var hinsidig sannheten, da barnehageavdelingen i 2012 fikk installert en balansert luftgenerator som gir 5.000 kubikkmeter luft i timen. Tilsvarende kostbare utskiftinger var også nevnt for panel, osv., uten rot i reell tilstand.

Fiktive kostnader

Når grunnlaget for nedlegging blir dokumentert med fiktive kostbare bygningsmessige tiltak, undres man om bruk av denne rapporten har hatt en annen hensikt enn nødvendig vedlikehold av bygget?

Det må her nevnes at barnehagen er godkjent uten bygningsmessige tiltak.

Det viste seg at kommunen hadde mottatt en ny tilstandsvurdering av Rambøll, 14.10.2019. Denne endte på halve prisen, men da var oppgradering inkludert i prisen. Dersom dette ikke var ønskelig, ville prisen gå ned tilsvarende. Senere har også Bergs Bygg levert et anbud med betydelig lavere sum.

Da det var høyst sannsynlig at rapportene ikke var kjent for alle, og at politikerne således ikke ville ha muligheten til å få en riktig forståelse av situasjonen, sendte undertegnede en pakke med alle relevante tilstandsrapporter til kommunestyrets medlemmer.

LES OGSÅ:

Les også

Kim (32) er bekymret for sønnen Kasper (3) og de andre barna dersom barnehagen legges ned

Det er betenkelig at politikerne ikke fikk framlagt rådmannens grunnlagsmateriale. Verre er det at nye bestilte rapporter, fra Mycoteam og Rambøll, som også ble sendt til politikerne før møtet, ikke hadde noen virkning på posisjonspolitikernes vurdering av saken.

I samtaler før møtet ble det kommentert med at dersom rapporten var feil, var det administrasjonens ansvar, ikke politikerens.

En annen versjon var at politikere som hadde et annet ansvarsområde, ikke hadde mulighet eller var villig til å gjøre endringer i budsjettet.

Frikjenner seg

At politikere ikke vil kontrollere administrasjonens tall, men toer sine hender og frikjenner seg fra ansvar for vedtak, er ille.

Det samme må sies om politikere som trekker seg fra ansvar for saker utenfor sine arbeidsområder. Dersom dette skulle være en akseptert rutine, ville det også vært riktig at disse politikerne ikke var med i avstemninger utenfor sine ansvarsområder.

H, Ap, KrF og Frp har nå en jobb å gjøre i forhold til å synliggjøre at de handler på vegne av sine velgere. Et forslag er å fristille sine medlemmer til å stemme etter sin overbevisning ved neste korsvei.

LES OGSÅ: Rådmann Tore Isaksen vil legge ned barnehage for å slippe å pusse opp

Kommentarer til denne saken