Budstikka: Han har ikke spesielt lyst til å snakke om det, men vil heller ikke benekte det. Daglig og sportslig leder, Rolf-Magne Walstad, har lånt Asker Fotball sparepengene sine. Overhodet ikke for å få anerkjennelse, men kun fordi han er så inderlig sterk i håp og tro på at det er mulig å få til det de ønsker i Asker Fotball.

– Jeg har egentlig ikke økonomi som tilsier at jeg kan gjøre det, sier Rolf-Magne Walstad, og legger til:

– Jeg er i tvil om jeg har brukt sparepengene mine riktig. Jeg har ikke mistet troen, men merker samtidig at tvilen river i meg.

Han sier han ikke er redd for at pengene er tapt. Da hadde han ikke gjort det.

– Jeg har så sterkt ønske om at sønnen min og de som kommer bak ham, skal ha et A-lag å se opp til når de trener fem-seks ganger i uken. Jeg har ikke penger som jeg kan bruke på sånt – det er galskap. Men jeg har så lyst til at ungene i Asker skal ha den muligheten, og skulle ønske at flere ønsker det samme.

1,5 millioner kroner

For tre år siden begynte Rolf-Magne Walstad å jobbe i Asker. Han røper at han gikk inn med et femårsperspektiv.

Walstad mente det måtte være mulig med en sterk spillerutviklingsklubb mellom Stabæk og Strømsgodset, en klubb som også gir ungdom meningsfull fritid, en klubb med samfunnsprosjekter og med at A-lag på nest øverste nivået. Han mener klubben har lyktes godt på alle punktene, bortsett på det mest kostnadskrevende – et A-lag på nest øverste nivå.

Ved årsmøtet la klubben frem et driftsunderskudd på 2,7 millioner. Det er også mye omtalt at kommunen lånte klubben 400.000 kroner. Etter det Budstikka erfarer har Walstad og en annen privatperson lånt fotballklubben til sammen 1,5 millioner kroner.

– Akkurat nå er det tøft. Men det er bare feiginger som gir seg, sier Asker-lederen.

Gir opp sponsorjakt

Budstikka setter denne uken søkelys på hvor økonomisk tøft det er å drive idrettslag i Asker og Bærum. Stabæk regner med driftsunderskudd på 40 millioner i år, men har penger fordi de tidligere år har solgt mange fotballspillere. I Bærum betalte kommunen Sportsklubbens inkassoregning på 113.000 kroner for ubetalt vannavgift. Bærum Sportsklubb rapporterte dessuten om underskudd på 940.000 på årsmøtet. Individuelle utøvere har tidligere fortalt Budstikka om at de kan glemme å få seg personlige sponsorer, mens konkurrenter de møter har biler og treningstøy tapetsert med reklame.

– Observasjonen er dessverre korrekt og bekreftes av de fleste som driver idrett i vårt nærområde, sier Walstad, som har lang og bred erfaring i drift av idrettslag.

HBK-fortid

Han var dessuten trener for Jardar og Askers fotballkvinner på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet og forteller at situasjonen var den samme på den tiden.

Asker Fotball er for tiden en del av et klubbsamarbeid med, Frisk, GUI, Dikemark og Asker Skiklubb. Der har de fleste gitt opp å få sponsorer, ifølge Walstad.

– Det var en som sa at de ikke engang orker å prøve mer fordi det er så deprimerende å gå runde på runde og få nei. Da blir det nesten bedre å ikke gå den kanossagangen og få smell på smell, og i stedet akseptere at man har mindre penger.

Steintøff sommer

Walstad mener det blir ren spekulasjon og synsing om hvorfor idrettslagene opplever situasjonen slik, og at det antakeligvis skyldes en stor blanding.

For Asker Fotball, som stadig venter på 1 millioner kroner fra engelske Sheffield United, blir sommeren steintøff. Walstad har også vært leder i Brann og på Hønefoss og har opplevd det stikk motsatte av det han nå gjør i Asker.

– Brann er ikke en idrettsklubb i Bergen, men en tilstand. Rundt frokostbordet hos åtte av ti familier og ved lunsj hos ni av ti bedrifter, er Brann samtaleemnet.

Walstad sier også at selv på Hønefoss var hans opplevelse at det lokale næringslivet støttet ishockey- og fotballklubben på et helt annet nivå.

– De store næringslivsaktørene gikk foran og sa at de forventet at også de mindre ble med.

Walstad sier han hadde 75–80 samarbeidspartnere da han var fotballeder i Hønefoss.

Han legger raskt til at han er svært takknemlig for de samarbeidspartnerne Asker Fotball har.

– De er det beste vi har, selv om de ikke er så mange og store.

LES OGSÅ: Kreshnik (21) fra Hønefoss mister resten av sesongen i Strømsgodset: – Hørte en klikkelyd

Har 90 sponsorer

I Ulsteinvik tegner daglig leder i Hødd, Per Arve Moldskred, et litt annet bilde. Han sier de opplever at næringslivet ser nytten av å sponse klubben, som er i samme avdeling i 2. divisjon fotball som Asker og Bærum.

– Vi selger inn at vi er en samfunnsaktør. Hvis barna til de ansatte skal ha noe å drive med, er det viktig for bedriften å bidra.

Moldskred forteller at klubben har 90 sponsorer med stort og smått.

– Kanskje er vi godt stilt.

Hødd-lederen sier mye er knyttet mot maritim næring, som skipsbygging og offshore og at bidragene nå er litt lavere enn i 2015/2016 på grunn av svingninger for næringslivet.

Han sier også at klubben er aktive mot nyetablerte bedrifter i området.

– En bedrift som skal være leverandør hos oss, må gi noe tilbake. De må være sponsor, hvis ikke kjøper vi ikke tjenester av dem.