Utlandet, Sørlandet, ellers i landet? Det er flere ting å tenke på enn hva du skal pakke i kofferten.
Viktig beskyttelse
– Folkehelsemyndighetene anbefaler at vi alle bør fylle på vaksinen som gir oss beskyttelse mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio hvert 10. år.
– Dette er sykdommer som vi blir vaksinert mot i barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gir god beskyttelse, og tro meg, disse sykdommene ønsker ingen av oss å få. For at beskyttelsen skal være best mulig, trenger vi altså et påfyll, forteller Kristin Andresen i Ringerike kommune.
Kan potensielt gi alvorlig sykdom
– Sørlandet? Ja, jeg tar med den delen av Norge. Faktisk sør for Sandefjord, og ganske langt opp mot nord når du går kysten oppover. Her finnes det flått, og flått som kan ha med seg smitte av encefalitt, eller hjernebetennelse.
– Dette er en virussykdom som potensielt kan gi alvorlig sykdom. Vi har ingen medisiner mot den, men den gode «nyheten» er at det finnes en vaksine som beskytter.
Malaria
– Så var det reiser til utlandet. Her er det ulike anbefalinger til ulike deler av verden. Det skilles også ofte på type tur. Skal du hovedsakelig bo på hotell i storbyer eller ligge på stranden, eller du skal vært på reise over lengre tid?
– Utenfor Nord Europa eller Nord Amerika og Oceania, er det ofte anbefalinger om vaksinering ut over påfyll av barnevaksinene. Flere områder er det også råd om beskyttelse mot malariasmitte, minner hun om.
– Vi anbefaler at man tar kontakt i god tid før en reise. Noen vaksiner må en ta flere doser av for å få god beskyttelse. Men, rakk du ikke det, er det fort noe vi kan hjelpe med uansett, selv om det ikke blir helt optimalt.
Vaksineregisteret
Både vaksineregisteret og FHI bør konsulteres før avreise:
– For de som er født på begynnelsen av 80 tallet, er alle vaksiner i barneprogrammet registrert i det sentrale vaksineregisteret. Fra 2011 ble det pålagt at all vaksinering skal registreres her, også reisevaksiner og andre påfyll. Logg deg gjerne inn på Helsenorge og sjekk vaksinestatusen din der.
– Folkehelseinstituttet har god informasjon om vaksiner og anbefalinger om disse. Ta gjerne en titt på fhi.no. Vi tar utgangspunkt i rådene fra dem når vi vurderer vaksinasjon sammen med de som kommer til oss.
Korona-vaksine
Kommunens helsekontor følger med på oppdateringer og legger ut informasjon på kommunens hjemmeside ved endringer. Her kan man fortsatt bestille seg time for vaksinering selv. Og det er mulig å hjelpe en venn med å få bestilt, om det trengs, opplyser Andresen, som legger til at korona-vaksinen fortsatt er gratis.
Dette gjelder også for kommunene Hole og Jevnaker.
Man må også sjekke at vaksinen tas minst en uke før og etter annen vaksinering, legger Andresen til.
De seneste anbefalinger om korona-vaksinen er:
- 18 til 65 år: tre doser
- 18 år og eldre med underliggende sykdommer: 4 doser
- 65 – 75 år: 4 doser
- 75 år og eldre samt beboere på sykehjem: 5 doser