Gå til sidens hovedinnhold

Skremt etter kupp-dramatikk på tyrkisk flyplass – men får ikke endret hjemreisen

Artikkelen er over 4 år gammel

Snart tre uker siden kuppforsøket i Tyrkia, hvor Jon-Frode Bosåen (39) fra Hole og reisefølget på 17 personer måtte tilbringe over 50 timer på flyplassen, står hjemreisen for tur. Men forsikringsselskapene lener seg på UDs reiseråd, og vil ikke la de reisende få endre billettene kostnadsfritt.

60.000 mennesker er enten fengslet, avsatt eller under etterforskning i Tyrkia etter at et forsøk på militærkupp 15.- 16. juli ble slått ned. Situasjonen i landet er fortsatt urolig, men UD fraråder ikke lenger nordmenn å reise til landet, tross at det nye angrep ikke kan utelukkes.

Det betyr at Jon-Frode Bosåen med familie og venner, som vender hjem til Norge fredag, må mellomlande på Atatürk internasjonale flyplass utenfor Istanbul.

Men de traumatiske hendelsene som utspilte seg her for snart tre uker siden, sitter fortsatt i kropp og hode, og reisefølget har derfor kontaktet forsikringsselskapene for å søke om endret reiserute. Av fire selskaper har kun to, Gjensidige forsikring og Vardia forsikring, gitt positive svar:

– Av 15 personer som skal reise til Norge i morgen, er det kun fem som får dekket hjemreisen, resten, inkludert to barn, får bare beskjed at siden UD ikke har sagt at det er utrygt må man dekke det selv.

Reisen var booket via nettstedet Supersaver.com. Her ligger det ingen informasjon tilgjengelig knyttet til forsikring.

LES OGSÅ: Lokale kurdere: – Tyrkia må forstå at vi er ett folk

– En slagmark

De siste offisielle reiserådene fra UD tilsier ikke at nordmenn skal få dekket omkostninger ved reise, slik det var mulighet til få timer etter nyheten om kuppforsøket ble kjent. Flere av reiseoperatørene var raskt ute med å kansellere flyavganger. Her skrev Ringerikes Blad om Nina Beate Berg fra Jevnaker, som fikk kansellert reisen i siste liten.

– Hva tenker du om at forsikringsselskapene lener seg på UDs reiseråd, som ikke tar hensyn til opplevelsen dere har hatt?

– Det de ikke forholder seg til er den ekstreme påkjenningen det er og var for oss som opplevde og hørte skytingen og panikken som var på flyplassen i transittområdet. Det så ut som en slagmark der inne, folk knuste vinduer i forsøk på å komme seg unna og glass, stoler og bord lå strødd, det var helt kaos og hysteriske tilstander.

– Vi ble sittende på flyplassen i 51 timer før vi fikk plass på et nytt fly. I timene frem til morgenen lørdag 16. juli utspant det seg stor panikk grunnet det som skjedde utenfor flyplassen. Vi mottok ingen informasjon fra flypersonell eller flyselskap, dette førte til panikk ved flere anledninger hvor det utspant seg kaos hvor folk løp for å søke dekning. Vi ble nødt til å søke dekning på toalett, under bord og på restaurantkjøkken. Det at vi ikke fikk noen informasjon, personale som forsvant eller satt og skalv gjorde at hendelsen ble ekstra traumatisk for oss.

Bildene han tegner er skremmende. Og i dagene som fulgte ble minnene krevende å håndtere:

– Mange brøt sammen og trodde de og vi skulle dø der. Mange i reisefølget sliter med å bearbeide opplevelsen og senvirkningene kommer mer og mer for mange av oss. Det å oppleve å være totalt overlatt til oss selv uten noen for informasjon eller hjelp annet enn det vi skaffet via familiene hjemme er og var veldig traumatisk. Vi måtte ordne nye flybilletter selv derfra og stod i timesvis i kø hvor frykten for å måtte være på flyplassen bare økte for hver time.

Torsdag kveld er det fortsatt ti personer i reisefølget som må følge den planlagte ruten via Istanbul:

– Vi har noen venner som jobber i Røde Kors her nede og de er sjokkert over at når vi har opplevd noe slikt må gjenoppleve frykten på nytt med å reise til et så utstabilt område, sier Bosåen avslutningsvis.

LES OGSÅ: Terrorfare og flyktningkrise er med på å styre sommerens ferievalg

Ny vurdering?

Ringerikes Blad har vært i kontakt med DNB forsikring og Tryg forsikring som begge peker på vilkårene knyttet til UDs reiseråd.

– Vi vil følge UDs reiseråd, og i enkelte tilfeller gå ut over UDs reiseråd, forteller Vidar Korsberg Dalsbø i DNB forsikring.

– I dette tilfellet er kundene fortsatt på reise, og har hatt traumatiske opplevelser knyttet til et konkret reisepunkt. Kan det være aktuelt å vurdere saken på nytt?

– Vi behandler alle saker individuelt, men hovedregelen er UDs reiseråd. Vi gjør tidvis unntak, som for eksempel under uroen i Tyrkia, og under en rekke av de tragiske terrorepisodene vi har sett i løpet av sommeren.

UD skriver i en e-post torsdag at situasjonen er i ferd med å normaliseres i landet. Samtidig peker Benedicte Bjerknes i kommunikasjonsavdelingen på at "det har vært storstilt mobilisering i gatene fra kuppmotstanderne, og som fortsatt pågår enkelte steder. Samtidig er det også et langt mer synlig politi- og sikkerhetsoppbud i de større byene, spesielt i Ankara. Det oppfordres til å utvise aktsomhet, samt unngå store folkemengder. Det er en skjerpet sikkerhetssituasjon og terrortrussel i Tyrkia med bakgrunn i krigen i nabolandene Syria og Irak, den væpnede konflikten i flere av provinsene i det sørøstlige Tyrkia, samt terrorangrepene i Ankara og Istanbul."

UD har ikke besvart henvendelser hva gjelder Bosåens sak.

LES OGSÅ: Jon-Frode Bosåen (39) har vært på flyplassen i to døgn: – Skjelvne, men i god behold

Kommentarer til denne saken