Gå til sidens hovedinnhold

Teori: Vaksinen utløste en uventet immunreaksjon

Fageksperter ved Rikshospitalet jobber med å finne ut hva som førte til at helsearbeidere som har fått AstraZeneca-vaksinen, ble syke, skriver VG.

– Hypotesen er at vaksinen har utløst en immunrespons som påvirker blodplatene på en eller annen måte og som trigger systemet slik at man får en blodpropp og lave blodplater, sier overlege og professor Pål André Holme.

Han understreker at det bare er en teori og at man fortsatt jobber bredt.

LES OGSÅ: Over 800 lokale personer har fått vaksine som nå er stanset

Ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) jobber man i Danmark i tilsvarende spor – også her ser man etter det som omtales som en vaksineindusert immunologisk betinget trombocytopeni.

Én av de tre helsearbeiderne som nylig ble innlagt på Rikshospitalet etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, døde søndag. Dødsfallet ble kjent mandag.

Det er så langt ikke påvist noen sammenheng mellom vaksinen og de syke helsearbeiderne, men bruken av AstraZeneca-vaksinen er satt på vent i Norge og en rekke andre land.

AstraZeneca sier det ikke er tegn til at vaksinen gir økt risiko for blodpropp og viser til en analyse av selskapets sikkerhetsdata.

LES OGSÅ: FHI: Den fjerde koronavaksinen ankommer Norge i midten av april

Les også

Hos Tonny har 18 av 21 fått AstraZeneca-vaksinen: – Kommer til å ta andre dose

Tidslinje over bekymringene rundt AstraZeneca-vaksinen

Bekymring knyttet til bivirkninger fra koronavaksinen har blusset opp de siste dagene etter at det er oppdaget noen tilfeller av blodpropp hos personer som nylig har tatt vaksinen.

Det er meldt om tilfeller i Norge, Danmark, Østerrike og Italia.

Søndag 7. mars:

* Østerrike avbryter bruk av vaksinedoser fra en konkret forsendelse fra AstraZeneca etter at en 49 år gammel kvinne dør av blodpropp etter å ha blitt vaksinert.

* Estland, Latvia, Litauen og Luxembourg suspenderer også bruken av doser fra samme parti.

* Forsendelsen omfatter én million doser som er levert til 17 EU-land.

Torsdag 11. mars:

* Danmark avbryter bruken av vaksinen etter at en 60 år gammel kvinne dør av blodpropp etter at hun ble vaksinert. Kort tid etterpå gjør Norge og Island det samme.

* Den norditalienske regionen Piemonte beordrer stans i bruk av vaksine fra en forsendelse etter at en lærer dør. Vaksinen blir fortsatt brukt i resten av landet.

* AstraZeneca meddeler følgende: «En analyse av våre data har ikke vist noen økt risiko for blodpropp i lungene eller dyp venetrombose for noen aldersgruppe, kjønn, i noen forsendelser eller i noe land som har brukt Astra Zenecas covid-19-vaksine.»

* Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyser at vaksinens fordeler fortsatt oppveier risikoen og at den kan brukes mens man undersøker tilfellene.

* EMA opplyser videre at det er funnet kun 30 tilfeller av blodpropp i en gruppe på nesten 5 millioner vaksinerte. Antallet er ikke høyere enn hva man ser i befolkningen normalt.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer med en tilsvarende melding. – Vi bør fortsette med å bruke vaksinen fra AstraZeneca, sier WHOs talskvinne Margaret Harris.

* Britiske helsemyndigheter melder at det ikke er bevis på at vaksinen er årsak til sykdomstilfeller. I Storbritannia er det hittil satt over 11 millioner doser av vaksinen.

Fredag 12. mars:

* Det blir kjent at en kvinne i 30-årene har dødd som følge av hjerneblødning på Tynset, ti dager etter at hun ble vaksinert med koronavaksinen fra AstraZeneca. Det er foreløpig uvisst om det er en sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet.

* Thailand og Bulgaria setter bruk av vaksinen på pause.

* India opplyser at de vil undersøke bivirkninger.

Søndag 14. mars:

* En av tre helsearbeidene som lørdag ble innlagt på Rikshospitalet i Oslo etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, dør. Det er foreløpig uvisst om det er en sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet.

* Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket kritiserer AstraZenecas uttalelser om at vaksinen ikke har noe sammenheng med blodpropp-tilfellene. Han understreker at dette er noe man ennå ikke vet. – Men vi har heller ikke grunnlag for å si at de ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen.

* Irland og Nederland setter vaksinen i bero inntil videre.

Mandag 15. mars:

* Tyskland, Frankrike, Italia og Spania stanser midlertidig bruken av vaksinen inntil en ny tilråding fra EMA er klar.

* Venezuela kunngjør at landet ikke vil godkjenne AstraZeneca-vaksinen.

* EMA og WHO fastholder at vaksineringen kan fortsette mens de gransker opplysningene og varsler flere møter de neste dagene. EMA varsler en mulig konklusjon og eventuelle tiltak etter et ekstraordinært møte 18. mars.

Tirsdag 16. mars:

* Sverige og Kypros stanser midlertidig bruken av vaksinen.

Kilder: BBC, Reuters, Euronews.com, Ritzau, FHI

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.