Minnemarkeringen i anledningen deportasjonen skjer på Søndre torg i Hønefoss lørdag kveld, i regi av Agora kulturkafé og Ringerike Kirkeakademi.

– Jødeutryddelsen på lille Ringerike var en brikke i en rasistisk storpolitikk med ufattelige konsekvenser. De som erfarte disse historiske hendelsene er døde. Men vi må ikke glemme, skrev en av initiativtakerne Ole Jakob Løland i en kronikk i Ringerikes Blad nylig.

Lørdag kveld blir det konsert med Solfrid Molland inne i Kirkens bymisjons kafé på torget, før markeringen fortsetter ute ved snublesteinene.

Snublesteiner

  • Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen før og under andre verdenskrig
  • Lokalt er det snublesteiner i Hønefoss for familien Scharff og i Jevnaker for familien Bersohn
  • Snublestein-prosjektet ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1993 i Tyskland.
  • En liten stein med en minneplate i messing støpes ned i asfalten ved steder der jøder, eller andre ofre for nasjonalsosialismen, bodde eller arbeidet før de ble deportert og i de fleste tilfeller drept.
  • Ved å «snuble» over en slik stein blir man oppmerksom på forbrytelsen som skjedde nettopp der steinen er lagt ned. Snublesteinene skal bidra til refleksjon over at historien også skjedde i eget land, i egen by og kanskje også i eget nabolag.
  • Det er plassert 94.000 snublesteiner i hele 30 land i Europa

Kilder: snl.no og snublestein.no

Der skal det tennes fakler, og snublesteinene skal symbolsk pusses.

Den oppgaven er det Ruth Wilson, Lynn Feinberg og Jan Bang som står for.

Det skal leses opp navn og flere skal si noen ord for dagen. Dessuten skal Anne Gro Christensen fra Hønefoss, mangeårig journalist i Ringerikes Blad, lese fra sin «Gitels bok.»

Christensen skrev boken om Scharff-familiens skjebne etter å ha funnet noen postkort på loftet i barndomshjemmet sitt i Hønefoss. Åtte personer i familien døde i Auschwitz.

– Det er et viktig bidrag til vår lokale historiebevissthet, og det er et viktig tema å reflektere over også i vår egen tid, skriver Audun Bakkerud i Agora kulturkafé i en pressemelding.

Minnemarkeringen skjer rett utenfor restauranten som før het Rumi, og som nylig har fått nytt navn og ny eier. I disse lokalene drev Scharff-familien butikk før deportasjonen.

Både Christensen og musiker Solfrid Molland var med også under markeringen i fjor. Da samlet rundt 40 personer seg rundt faklene ved snublesteinene.

Molland vil synge tradisjonelle jødiske sanger, egne komposisjoner med relevans for dagens tema, og samtidige sanger med tekster av nordmenn med jødiske aner, opplyser Bakkerud.

Les også

Dette er de svake fotavtrykkene vi har etter familien Bersohn på Jevnaker | Jan Erik Klinkenberg

Les også

Markering ved snublesteinene: – Skaper vi ritualer så skaper vi et kollektivt minne som alle kan ta del i