Gå til sidens hovedinnhold

Tenk nytt i byutviklingen | Gunn Eidsgård

– Jeg mener å ha et forslag som tilfredsstiller de fleste.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vend i tide! Det er ingen skam å snu! – lyder fjellvettregelen.

Jeg mener å ha et forslag som tilfredsstiller de fleste, både de som vil bygge høyt og tett og de som vil bevare sentrum lavt.

Trenger et trekkplaster

Først og fremst: Hønefoss trenger et trekkplaster. Noe som gjør at turister stanser her og tilbringer tid (og bruker penger) i stedet for å passere på vei til Kistefos og Hadeland Glassverk. Og noe som kan få utenbys mennesker til å ønske de bodde her.

Jeg vil ha et kulturtriangel i sentrum! Det ene benet i Glatved/Riddergården/Gledeshuset, det andre benet i salene i gamle Samfunnshuset/Bassgarasjen/Kinoen og biblioteket.

Og det tredje i Øya, med tømmer- og sagbruksmuseum, spisesteder, amfiteater, musikkpaviljong og hva man kan tenke seg av småbutikker og boder.

Parkanlegg

Alt innrammet av et flott parkanlegg. Tenk for en turistmagnet det kunne bli! Nytt, lavt bygg i glass der høyhuset er påtenkt, buet mot fossen så restaurantgjengene kan ha fin utsikt mens de spiser, elvelangs kan gå langs elva i stedet for mellom høye bygg med «siktlinjer» mot fossen.

Så hører jeg noen rope: jammen hvor skal vi bygge da? Jo, vi bygger i gamle Søndre park, på Livbanen, på Tippen, på Fordtomta, på Meieritomta og andre steder hvor gammel bebyggelse står og råtner på rot.

Kontor- og boligbygg har, med moderne byggemetoder, en levetid på 100 år.

Om vi greier å fylle alle disse stedene jeg nevner i løpet av den tiden, får byen heller ese ut i bredden!

Men la området rundt fossen forbli et allemannseie.

Kommentarer til denne saken