I disse koronatider får man jo ganske god tid til å tenke. Jeg har tenkt litt på hvordan Ringerike og omegn kan se ut dersom man virkelig ønsker å gjøre noe med vårt flotte område.

Vi har jo lett for å klage over at det ikke skjer noe for eksempel i Hønefoss. Det er jo egentlig ikke sant at det ikke skjer noe, det er bare at mange ikke følger med på alt som foregår, og det er vel disse som klager mest. Men, det er helt klart mye som kan gjøres for å få området mere interessant for tilreisende folk.

Hva har vi å by på?

Hole: Masse flott natur, utsiktspunkter, fjorder og elver, vikingskip, rikskjente Sundvollen Hotell, Kleivstua og snart en togstasjon. Her er det muligheter i fleng.

Ringerike: Tja, et par tre kulturformidlersteder, Galleri Klevjer og Norsk Samferdselsmuseum? I tillegg et par andre museer som ingen vet om og et sentrum som ikke er særlig spennende. Får vel ta med at det gamle fengselet og Fengselshagen absolutt drar opp sentrum. Skjønt sentrum, det er vel strengt tatt Kuben som er sentrum siden det er der folk er. Kanskje vi kan slå oss på brystet og si at det er ingen andre byer som er så kjent for sitt trafikk-kaos som Hønefoss. Men, det er kanskje ikke den største turistmagneten.

Jevnaker: Her er det engasjement og folk som virkelig vil prøve å få det til. Bare se på avisskriverier og facebook-gruppa for Jevnaker. Hadeland Glassverk og Kistefos er kjent langt utenfor regionens grenser og trekker til seg folk i hopetall. Badeland har de også fått til. Nå nylig har de kjøpt tilbake en flott buss for å frakte folk rundt mellom attraksjonene. Så, på Jevnaker ser det ut til at det vises vilje til å få til noe.


Framtidstanker

Så kommer tankene om hva vi kan gjøre for å utvikle oss. Tenk den dagen jernbaneområde blir utviklet og våre politikere har klart å få et område der oppe som Samferdselsmuseet disponerer. Nedenfor, på «meieritomta» er det bygget et hotell.

Fra stasjonen, dvs. der Samferdselsenteret er, går det et lite tog opp til stasjonen ved Kistefos. Skal vel ikke mye til å lage en liten «Sesam Stasjon» der oppe?

Fra Kistefos stasjon går folk gjennom «The Swirl» ned til inngangen på Kistefos. «The Swirl» er en konkylieaktig kjempeflott bygning som Kistefos har bygd etter ennå en arkitektkonkurranse.

Videre fortsetter toget til Jevnaker og kanskje litt lengre. Deretter tilbake til Hønefoss, svinger innom stasjon, tar med seg folk ut til Helgelandsmoen med sine gallerier og bad eller videre ut til Sundvollen der de kan ta tønneheisen opp til Krokskogen, kjøre fjordtur med Dronning Tyra eller bli med på vikingtokt i ekte vikingskip. Kanskje også høre en konsert på Sundvollstranda i den fine paviljongen der ute.

Vikinglandsby

I Hønefoss, på museet oppe på Veien er det blitt bygget en vikinglandsby i sammenheng med langhuset og fasilitetene ved museet. Her bor det flere titalls mennesker som ønsker å leve på vikingvis. Hele året. De dyrker marken, har husdyr, holder markeder og vikingdager. Andre har fått det til, så hvorfor ikke vi? Spennende for både ung og gammel. Også dette er jo i kort gangavstand fra sentrum i Hønefoss.

Og har du barn kan du ta med disse til det flotte lekelandet oppe på Hensmoen. For det blir vel noe av vel? Eller man kan kjøre gondol fra Petersøya opp til Ringkollen via Haug senter. Gondolen går sommer som vinter og nordmarka og Ringkollen Skisenter bare kaller på oss.

På kveldene gjennom hele sommeren syder Ringerike Kultursenteret av forestillinger og liv. Det bærende element er en flott showforestilling som går nesten hver dag. Det gir besøkende en flott avslutning på en givende dag i Hønefoss og omegn.

Blir flere dager

På et slikt sted med alle disse tilbudene burde det være lett å få turister til å bo både tre og fire dager før de drar videre på sin ferd, og forteller alle de treffer om den spennende regionen ved Randsfjorden, Steinsfjorden og Tyrifjorden.

Alt dette og mye til kan la seg gjøre om vi har vilje til å prøve ting. Og vilje det vet vi at ildsjeler og frivillige har. Men, det er vel som med mye annet som er lagt fram av ideer.

Det enkleste for dem som kan tillate noe slikt, er å bare sitte helt stille i båten og ikke gjøre noen ting eller å si nei. Da kan man i hvert fall ikke lastes for å ha bommet.

Men, man får da heller ikke æren for å ha gjort noe stort og riktig.