Gå til sidens hovedinnhold

Tankens kraft | Jan Egil Lyng

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Jeg antar at mange har hørt om placebo effekt. At man kan bli frisk fra en sykdom ved å få en uvirksom medisin – en sukkerpille, dersom man tror at medisinen vil føre til at man blir frisk.

Det motsatte – nocebo effekt, er kanskje ikke så godt kjent. Det er gjennomført studier som viser at dersom du får en sukkerpille, men tror du får en virksom medisin og blir fortalt om hvilke bieffekter den virksomme medisinen har, hevdes det at det er mange eksempler på at bieffektene vil dukke opp. Selv om du bare har spist en sukkerpille.

Hva kan vi lære av dette? Etter min mening, er det viktigste vi kan lære av dette: Tankens kraft er utrolig stor. Det skumle med dette er at negative tanker kan ha stor negativ effekt.

LES OGSÅ: NOE Å TENKE PÅ: Opplever du glede?

Positive og negative tanker

Effekt av både positive og negative tanker, beskrives blant annet av den amerikanske kirurg og kreftlege Bernie S Siegel i hans bok: Kjærlighet, medisin og mirakler.

Når det vi tenker og tror kan bidra til å gjøre oss friske, kan tankens kraft også hjelpe oss på andre områder i livet. For igjen å sitere Henry Ford: «Du kan tro du får det til eller du kan tro du ikke får det til. I begge tilfeller får du rett».

Bli bevisst hva du vil – tenk at du får det til!

Jeg er fullt klar over at dette ikke er så lett. Vi har ingen kontroll på hvilke tanker som trenger seg på – vi kan ikke stoppe de negative tankene. Men, vi kan fortrenge dem ved bevisst å velge å tenke på noe annet.

LES OGSÅ: Noe å tenke på: Tenkemåte i koronatiden

Vanskelig å endre

Om du ofte tenker negative tanker, kan det oppleves som vanskelig å endre dette, men det er mulig. Det er fastslått at positive og negative tanker oppstår og «bor» i ulike deler av hjernen.

Om du øver på å tenke positive tanker, vil den delen av hjernen bli sterkere og vil til etter hvert dominere den delen av hjernen hvor de negative tankene oppstår og holder til. Tro på at du vil lykkes med det du vil, blir etter hvert bli naturlig for deg.

Bli bevisst hva du vil – tenk at du får det til!

LES OGSÅ: Hva gjør deg lykkelig? | Jan Egil Egil Lyng

Kommentarer til denne saken