Gå til sidens hovedinnhold

Ta korona-vaksinen! | Kato Baade

– Jeg håper inderlig at de av dere som er skeptikere, kan se forbi skepsisen, og delta i denne dugnaden, skriver Kato Baade.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå om dagen florerer det av nyheter rundt koronavaksinen.

Nå er den endelig ferdig, og vi i Norge har også mottatt våre første doser. Startskuddet for en ny felles dugnad har gått, og nå ser vi endelig et lysglimt i enden av tunnelen som har vært 2020, og forhåpentligvis slutten på Antibac på hvert gatehjørne, svette engangsmunnbind og «meter’n» som vi alle har blitt så vant til.

LES OGSÅ: Dette mener folk om Ringerikes nye koronaregel: – Utfordringen er om mange er sammen med 10 nye hver dag

Men, dessverre er det ikke alle som ønsker å delta i denne felles dugnaden. Enten de er imot vaksiner av prinsipp, eller de er redde for bivirkninger som følge av en raskt utviklet vaksine, eller de kanskje ikke tror på korona i det hele tatt?

Noen vil se an

Det finnes folk som ikke ønsker å ta vaksinen når den kommer, for de vil se an hva som skjer med folk som tar den, og det finnes de som skal ta den ved første anledning.

Jeg tilhører sistnevnte gruppe. Jeg ønsker å bidra i det som kanskje er vår tids viktigste dugnad.

Ikke bare fordi jeg ikke ønsker å få korona, men også fordi jeg ønsker å kunne gå tilbake til en normal hverdag, hvor jeg kan gi en venn en klem, og hvor det går an å møte hele vennegjengen, noe som er umulig nå uten å risikere bøter eller enda verre; å få korona selv.

Gratis vaksine

Vaksinen blir gratis, og kommer ikke til å koste noe for meg og deg å ta. Vi kan ta vaksinen, reise hjem, ta oss en kopp kaffe eller te, og sette på en serie på Netflix, forutsett at man ikke har sett alle mens vi har sittet i karantene.

Les også

Ringerike har takket ja til 110 vaksinedoser: – Vi forventer ikke effekt av forskriften før etter tidligst to uker

Så å si alle som tar vaksinen kan kanskje ha litt uflaks og få hodepine eller litt verk i skuldra hvor man tok vaksinen, men i bunn og grunn er det nok neppe noen som kommer til å få alvorlige bivirkninger.

Selvsagt kan det skje, men det kan også skje om man tar tabletter for hodepine. Man kan si at hvis man spiser dårlig mat, er det også en bivirkning fordi man spiste maten. Selv om maten var dårlig, vil man jo fortsatt spise mat senere?

Frykten for bivirkninger

En absurd sammenligning, kanskje, men en korrekt sammenligning uansett. Man vil ikke slutte å spise mat på Burger King fordi noen man kjenner ble syke av en burger en gang for noen uker siden, og man burde ikke unngå å ta vaksinen fordi man er redd for bivirkningene som et mikroskopisk fåtall i det hele tatt fikk.

Selv om det alltid vil finnes skeptikere, uansett om det er snakk om vaksiner, korona, eller andre ting, så håper jeg inderlig at de av dere som er skeptikere kan se forbi skepsisen, og delta i denne dugnaden, slik at alle de som sa «Alt blir bra» i mars, faktisk kan få rett.

Vi kommer gjennom dette, sammen.

Kommentarer til denne saken