Gå til sidens hovedinnhold

Naturen er til for å brukes

Artikkelen er over 3 år gammel

Naturen er til for å brukes, men vi må alle ta hensyn, slik at vi er til minst mulig belastning for våre omgivelser, sier Øyvind Langvandsbråten i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som leder og trener for IL Hole Cykleklubb og som blant annet mangeårig sykkeltrener i Ringerike Sykkelklubb bør jeg vel føle trang til å kommentere/dementere overskriften i innlegget fra Iselin Nordenhaug. ("Stans barnas terrengsykling i skogen!")

Foreldre: Stans barnas terrengsykling i skogen! | Iselin Nordenhaug  

Det er vanskelig å ikke la seg provosere. Jeg håper virkelig ikke Iselin Nordenhaug mener at barna skal stanse terrengsykling i skogen?

Ikke tillatt?

Videre hevder hun faktisk at det ikke er lov å bruke skogen som terrengsykkelbane på generell basis. Dette bør hun forklare nærmere juridisk, slik at misforståelser unngås. Jeg kan vanskelig tenke meg at dette utsagnet er korrekt. Iselin sitter da på informasjon som ingen i sykkel Norge kjenner til?

– Sykle på asfalt? Nei takk – her er det stier som gjelder! 

Hva gjør vi i IL Hole Cykleklubb? Vi tar hensyn, vi plogger, vi tar ansvar og er et positivt bidrag til å ivareta vårt nærmiljø og natur. Sykling er det vi definerer som en miljøvennlig idrettsaktivitet. Vi sykler i terrenget i vårt nærområde med full rett. Vi har ikke organisert trening i områder som er fredet.

Bildet som er tatt i forbindelse med innlegget, ser ut til å være fra oversiden av Jomfrulandsveien og opp mot vanntårnet. Dette er en trasé hvor vi innimellom sykler når det er tørt og fint, nettopp for å unngå å gjøre skade på stien.

Sju dager på sykkelen i Canada 

Dette er noe vi også formidler til våre 60 medlemmer. Vi sykler i små grupper i dette området og denne etappen er kun brukt som en transportetappe for å komme opp på åsen.

Inngrep i naturen

Stien i sin tid var også et inngrep i naturen, men har med tiden bitt slik du beskriver det, noe som er naturskjønt.

Vi har helt sikkert bremset, falt eller lignende, som har gjort at vi har satt spor etter oss. Naturen er til for å brukes, men er helt enig med Iselin at vi må alle ta hensyn, slik at vi er til minst mulig belastning for våre omgivelser.

IL Hole Cykleklubb er regionens største terrengsykkelklubb for barn og unge. Det er stor sannsynlighet for at de som foretok inngrepet som framsto som herjet og ødelagt kommer fra vår klubb.

Var himmelfalne

Nå vet ikke jeg hvordan Iselin ordla seg i konfrontasjonen med de barna som ble tatt på fersken. Resultatet var at de så himmelfalne ut, det forstår jeg godt, ut fra språkbruken i hennes innlegg.

Jeg er helt sikker på at dersom hun hadde forklart at det ikke er greit å lage hopp på annen manns eiendom uten godkjennelse fra eier, og spurt om de kunne reparere stien igjen, hadde nok himmelfallenheten fått mer jordnær kontakt.

I dagens samfunn må vi bli flinkere til å skape og lage rom, hvor tillit kan dyrkes. Tillit er noe du må gjøre deg fortjent til og bygges opp over mange år og med erfaringer.

Disse guttene fikk en dårlig opplevelse av at en person herjet med noe som i utgangspunktet var naturskjønt. Vi voksne er veiledere og rollemodeller og skal være forsiktig med å være for dømmende og konfronterende.

Kommentarer til denne saken